woensdag, 12 november 2014 14:06

Faillissement voor Riagg Rijnmond

Riagg Rijnmond heeft het faillissement aangevraagd. Meer dan tweehonderd medewerkers dreigen hun baan te verliezen. Voor cliënten wordt naar vervangende zorg gezocht.

Het Riagg geeft ambulante zorg aan bijna zevenduizend cliënten met psychische problemen in deze regio. Er zijn drie behandellocaties in Rotterdam en Schiedam.

Volgens een mail van de directie aan het personeel zat er niets anders op dan het faillissement aan te vragen. Het Riagg heeft te weinig geld sinds zorginstelling en financierder Forta zich terugtrok. De GGD-instelling kan al deze maand het salaris van het personeel niet meer betalen; dit neemt het UWV over.

Geldproblemen

Een ander probleem is dat zorgverzekeraars hun geld willen hebben. Zorgverleners krijgen elk jaar een voorschot van verzekeraars om behandelingen te betalen. Het geld dat verzekeraars te veel hebben voorgeschoten, moeten zorgverleners terugbetalen.

Afgelopen week hebben verzekeraars afgesproken dat het te veel betaalde geld meteen terug moet, maar het Riagg kan dat niet opbrengen.

Overname cliënten

Wat er met de medewerkers en de cliënten moet gebeuren, is nog onduidelijk. Totdat het faillissement is afgerond, blijven de medewerkers doorwerken. Waarschijnlijk zal dat nog enkele weken duren. Onderwijl wordt gezocht naar andere instellingen die de behandelingen en (een deel van) het personeel kan overnemen.

Wethouder Hugo de Jonge vindt het faillissement zorgelijk, maar zegt dat de zorg aan jonge cliënten in Rotterdam gegarandeerd is. Zorgverzekeraars zijn verantwoordelijk voor de hulpverlening aan volwassenen. Kinderen die door het Riagg worden behandeld, staan onder verantwoordelijkheid van de gemeente.

Waarschuwingen

Zorgverzekeraar DSW zegt woensdag dat ze het Riagg al meerdere keren heeft gewaarschuwd voor een naderend faillissement. Over de opvang van cliënten maakt de verzekeraar zich geen zorgen, omdat andere instellingen hen kunnen opvangen.

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws