vrijdag, 07 juli 2017 10:17

Femmes Vocales geven vanavond gratis afscheidsconcert

nieuwe stadsblad

Schiedam - Koor Femmes Vocales geeft vanavond vanaf 20:00 uur haar afscheidsconcert in de St. Jan de Doper – Visitatie kerk. Met een glimlach om de mond, maar met weemoed in het hart zingen de twaalf dames met zorg uitgekozen liederen.

Femmes Vocales werd op 17 augustus 1945 opgericht onder de naam 'Schiedams Vrouwenkoor', met als doel muziek en ontspanning te verenigen. Het was net na de oorlog en er was behoefte aan vrolijkheid en amusement.

Het vrouwenkoor begon met repeteren in zaal Irene aan de Nieuwe Haven en werd langzaam maar zeker een koor met zekere naam en faam, niet alleen in Schiedam maar ook daarbuiten.Nel Breugem is al jarenlang lid: ''Bij de geboorte van mijn zoon had ik een kraamhulp. Zij vertelde zo enthousiast over het vrouwenkoor waar ze lid van was dat ik dacht: ik ga een keer mee! Ik vergeet het nooit, Ria Borgmeijer was de dirigente, ik moest voorzingen, kreeg drie maanden proeftijd en mocht blijven. Het koor bestond toen uit vijftig vrouwen, die heel lang bij elkaar zijn gebleven. Jammer genoeg is er nu geen aanwas meer.'' Alejandro Orozco Ortiz Izquierdo is momenteel de dirigent. Hij start de repetitie met het losmaken van de schouders en ademhalingsoefeningen, die staande worden uitgevoerd. Dan zegt hij: ''Dames, we gaan zitten en lekker zingen!''

Alejandro: ''Met veel plezier dirigeer ik deze twaalf enthousiast zingende dames. Wij kunnen samen muziek maken, wij begrijpen elkaar en het is zo jammer dat dat stopt!'' Fora Jansson heeft iets bijzonders met Femmes Vocales: 'Het koor is opgericht in mijn geboortejaar. Ik zal de repetitie-avond en het koor gaan missen, maar de realiteit is dat we er allemaal niet jonger op worden. We stoppen nu het nog leuk is en we sluiten af met een mooi programma.'' Een koor met geschiedenis neemt afscheid. Tijdens het afscheidsconcert zingt Femmes Vocales bekende en minder bekende liederen uit haar jarenlange repertoire.

 Foto: Marius Schinkel

Femmes Vocales geven vanavond gratis afscheidsconcert

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws