donderdag, 31 augustus 2017 17:13

Festival met films van Schiedamse jeugd

Schiedam - Jongeren van 9 tot 13 jaar uit Schiedam Noord hebben films gemaakt over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Vrijdag 15 september vertonen jonge Woudhoekers in Openbare Dalton Basisschool De Klinker hun film over pesten.

Zaterdag 16 september laten jongeren uit Groenoord op het Bart Verhallenplein hun film over vluchtelingen zien. Na de films van de jongeren is er een hoofdfilm die aansluit op het thema van die avond. Wijkbewoners, jong en oud, zijn welkom om 19.15 uur. Toegang en popcorn zijn gratis.

Vanaf april zijn de jongeren druk bezig geweest met filmen, interviewen en acteren vanuit het Groenoordhuis en De Klinker. Ze zijn hierbij begeleid door de WijkOndersteuningsTeams Noordrand en Groenoord en door DOCK Schiedam.

Nooit gevraagd
De Kinderraad van Groenoord wilde weten hoe vluchtelingen zich voelen en dit vormde de aanleiding voor de filmworkshops en het filmfestival. Jonge filmmaker Yousra: “Ik had hierover eigenlijk nooit gesproken met mijn twee Somalische vriendinnetjes. Zij wonen sinds een paar jaar in Nederland.”

Meer nadenken en durven vragen
Dat is het mooie van interviewen, aldus begeleiders Brenda en Dinie. Brenda: “Je denkt meer na over de dingen en je kunt makkelijker vragen stellen over zaken waar je nieuwsgierig naar bent.”
Aan de hand van korte toneelstukjes brengen de jongeren in beeld hoe het voor hun leeftijdsgenootjes is als ze plotseling in een voor hen nieuw land komen wonen en hier hun leven weer moeten oppakken.

Goede bedoelingen
Bij Basisschool De Klinker begeleiden Arie en Brahim van DOCK een groepje na schooltijd met het maken van een korte film. Onderwerpen die bij deze jongeren leven hebben vooral te maken met pesten en social media. Zij laten zien hoe, ondanks alle goede bedoelingen van betrokkenen, een situatie aanleiding kan geven tot pestgedrag.

Festival met films van Schiedamse jeugd

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws