dinsdag, 04 juli 2017 22:24

Fit For Free filmde in kleedkamers

Schiedam - RTL Nieuws meldt dat fitnessketen Fit For Free filmde in kleedkamers. Fit For Free heeft in Schiedam een vestiging aan de Jan van Galenstraat. 

De keten heeft in 19 vestigingen toezicht gehouden met camera's in kleedkamers. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Volgens de sportschool ging het om een preventieve maatregel tegen diefstal, maar volgens deskundigen is de privacy van klanten in het geding gekomen. Fit For Free zegt dat de camera's inmiddels zijn uitgezet.

Of er ook in Schiedam camera's in de kleedkamer hingen is (nog) niet bekend. Op de website van Fit For Free staat nu te lezen: 'De camera’s die in sommige kleedkamers van Fit For Free hangen, staan uit en hangen er puur ter preventie van diefstal. In de dameskleedkamers zijn geen camera’s aanwezig.
Deze maatregel heeft Fit For Free destijds genomen omdat alle andere manieren om diefstal te bestrijden, zoals het gebruik van kluisjes en meer controle door medewerkers zelf, onvoldoende effect hadden. Na het installeren van de camera’s is het aantal meldingen tot 0 gedaald.'

Volgens RTL Nieuws schreef Fit For Free eerder dat de bewakingscamera’s in kleedkamers 'gericht zijn op haakjes voor jassen en dus alleen het gezicht in beeld brengen'. Nadat RTL Nieuws hier vragen over stelde, is deze bewuste tekst verwijderd. Fit For Free veranderde de tekst op haar website in de mededeling dat de camera’s 'nooit gericht staan op de doucheruimtes'.

Toch was bij zeker één vestiging van Fit For Free een camera gericht op de douchehokjes. Na vragen van RTL Nieuws heeft de sportschool deze verwijderd, maar een woordvoerster wil niet zeggen waarom.

RTL Nieuws: 'De Autoriteit Persoonsgegevens kreeg vorig jaar 'enkele meldingen' binnen van klanten die hun vragen zetten bij het cameratoezicht van Fit For Free. "Daarop hebben wij contact gezocht met de organisatie en gezegd waar hun cameratoezicht aan moest voldoen. Zij hebben verteld dat ze aan de voorwaarden zullen voldoen." De toezichthouder deed geen aanvullend onderzoek. "Wij gaan er van uit dat een bedrijf niet tegen ons liegt."'

Fit For Free filmde in kleedkamers

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws