woensdag, 11 oktober 2017 07:25

Fotoboek over de Glasfabriek

Schiedam - De werknemers van de Glasfabriek hebben het al als afscheidscadeau meegekregen, voor het publiek verschijnt binnenkort een tweede druk van het boek ‘En toen viel de Glasfabriek stil’. Fotograaf Awé Krijger greep de kans om nog net op tijd het productieproces in de fabriek van O-I vast te leggen en journalist Kor Kegel schreef er de teksten bij.

Vorige maand ging de Glasfabriek aan de Buitenhavenweg dicht. Met het uitlessen van de twee grote ovens werd het productieproces beëindigd. Er werden tienduizenden flessen per dag vervaardigd en de fabriek was winstgevend, maar het Amerikaanse concern O-I vond de investering in nieuwe machines en ovens te duur. Veel personeel heeft al een baan gevonden bij andere vestigingen in Leerdam en Maastricht of bij heel andere bedrijven.

Awé Krijger en Kor Kegel hebben met elkaar gemeen dat ze als kind vanuit hun slaapkamer ‘de Glasfabriek’ zagen en hoorden. De Vereenigde Glasfabrieken N.V., zoals het officieel heette. De Glasfabriek was sinds het eind van de negentiende eeuw een begrip in Schiedam en van grote betekenis voor de Nederlandse handel in dranken en voedingsmiddelen. In elk huishouden kwamen wel producten van de Verenigde Glasfabrieken voor.

Krijger & Kegel vertellen in hun boek hoe grondstoffen als zand, soda, kalk en nefelien met schepen en vrachtwagens aankomen en in silo’s worden opgeslagen en hoe ze verder hun ‘reis naar fles’ vervolgen. De grondstoffen worden secuur afgemeten en in een perfecte combinatie gemengd en in ovens verhit tot gesmolten glas, dat boven de verwerkingsmachines in druppels wordt ‘geknipt’. De druppels worden opgevangen in metalen vormen, die het gesmolten glas tot flessen kneden en persen. Dan volgen ingenieuze inspecties van de kwaliteit en gaan de flessen via de lopende band naar de verpakkingsmachines. Alles bij elkaar een indrukwekkend volautomatisch proces, dat toch niet zonder menselijke begeleiding kan.

Maar zo zal het in Schiedam nooit meer zijn. Krijger & Kegel hebben van hun afscheidsboek voor het personeel een publieksversie gemaakt. Binnenkort verkrijgbaar.
Fotoboek over de Glasfabriek

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws