maandag, 24 augustus 2015 10:26

Fotofestival Schiedam vindt campagnebeeld 2015

De winnaars van de fotowedstrijd die het Fotofestival Schiedam uitschreef in het kader van de zoektocht naar hét campagnebeeld voor de editie 2015 zijn bekend. Uit alle 261 inzendingen - afkomstig uit het gehele land en zelfs uit België! - koos de vakjury bestaande uit Wim van Sinderen (senior conservator Fotomuseum in Den Haag en voormalig bestuurslid Zilveren Camera), Sjef van Duin (beeldend kunstenaar/fotograaf) en Albert Kliest (beeldend kunstenaar en lid Adviescommissie Beeldende Kunst Schiedam) de drie meest 'bewogen' beelden. De juryleden waren het unaniem eens over de eerste prijs; die is voor Het Dansende Paar van de Schiedamse fotografe Ank Hartendorp.

Er zit veel beweging in de winnende foto! Wie de foto ziet, zal misschien denken dat het een lucky shot is. Het doet een beetje denken aan mislukte kiekjes uit de tijd van de analoge fotografie. Maar het is niet slechts een toevalstreffer, het is boven alles een zeer goed gelukt beeld qua belichting, vlakverdeling en compositie. Bovendien voldoet deze foto aan de meest belangrijke voorwaarde, want het is een bewogen beeld in de zin van emotie; enerzijds wat ongemakkelijk, snapshotachtig maar tegelijk humoristisch. Aldus de vakjury over de winnende foto van eersteprijswinnaar Ank Hartendorp.
De tweede prijs is voor het beeld getiteld Bodypainting #7 van de van oorsprong Israëlische fotograaf en beeldend kunstenaar Amit Bar, woonachtig en werkzaam in Doetinchem. In het juryrapport is onder meer te lezen dat het werk van Bar 'technisch zeer goed' is en dat het geheel van 'de heldere kleuren op een zwarte achtergrond, rustige gestalte en tevens de dynamiek van de beweging' een heel sterk beeld oplevert. De inzending van Gijs Dragt, beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en fotograaf uit Oudleusden, krijgt de derde prijs. Het werk van Dragt heeft van zichzelf al een heel sterk billboard gehalte, zo meent de jury. De afbeelding blijft heel vaag en tegelijkertijd maakt hij nieuwsgierig naar dat wat we werkelijk te zien krijgen; is deze dame in levende lijve gefotografeerd of is het een bewogen foto van een bestaand beeld? Tenslotte heeft de jury nog een opmerkelijke vondst gedaan onder de inzendingen; een foto die zeer werd toegejuicht maar helaas niet als campagnebeeld geschikt bleek. De fotograaf, Marcel van Oostrum krijgt voor zijn prachtige foto van de stationshal van het nieuwe Rotterdam CS een eervolle vermelding én een prominente plek binnen de overzichtstentoonstelling.

De jurering
De drie juryleden hebben alle 261 inzendingen met veel belangstelling en enthousiasme bekeken en hebben vervolgens elk maximaal tien beelden geselecteerd op grond van de wedstrijdvoorwaarden. Vervolgens zijn alle geselecteerde beelden bijeen gebracht en hebben alle juryleden een betoog gehouden over hun keuze. Daar kwam een shortlist uit voort van negen beelden en na lang discussiëren waren alle drie het uiteindelijk unaniem eens over de keuze. De drie winnende beelden worden afwisselend gebruikt voor alle communicatie en uitingen van de derde editie van het Fotofestival Schiedam. Daarnaast worden de beste inzendingen in een overzichtstentoonstelling geëxposeerd tijdens het festival. De winnende fotografen ontvangen bovendien een mooie geldprijs.

Fotografie en beweging
Op 15 oktober 2015 gaat het derde Fotofestival Schiedam van start, dat dit jaar helemaal om het thema Bewogen beeld draait. Verspreid door de stad worden verschillende kunstprojecten tentoongesteld waarbinnen de raakvlakken tussen fotografie en beweging worden onderzocht. Beweging in de breedste zin van het woord: animatie, dans, film, sport, lange sluitertijden en mislukte kiekjes, maar ook de relatie tussen fotografie en de emotie wordt verkend. Binnen het concept van het festival is bewust gekozen voor een opzet waarbij ieder jaar een andere kunstdiscipline wordt gekoppeld aan fotografie. Zodoende vindt er ieder jaar een uitbreiding plaats met nieuwe samenwerkingpartners, doelgroepen, fotografen en kunstenaars. Fotofestival Schiedam is een initiatief van het Centrum Beeldende Kunst (CBK) Schiedam.

Meer informatie
Meer informatie over het festival en t.z.t. het actuele programma is te vinden via: www.fotofestivalschiedam.nl

Fotofestival Schiedam vindt campagnebeeld 2015

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws