maandag, 20 februari 2017 13:03

Franciscus start onderzoek naar hartfalen bij obesitaspatiënten

Schiedam - Bij mensen met ernstig overgewicht (obesitas) komt hartfalen ongeveer twee keer zoveel voor als bij mensen met een normaal lichaamsgewicht. Bij hartfalen heeft het hart minder pompkracht. Sanne Snelder, promovendus van de afdeling Cardiologie, en Bas van Dalen, cardioloog en tevens initiatiefnemer, zijn onlangs gestart met een onderzoek naar de manieren om bij mensen met obesitas hartfalen sneller te kunnen opsporen en behandelen.

Sinds begin dit jaar nemen de eerste vijftien patiënten deel aan het onderzoek op de Rotterdamse locatie, Franciscus Gasthuis. Zij worden voor dit onderzoek één jaar gevolgd.

Onderzoek
Voor de studie is het streven om komend jaar 100 mensen met obesitas en 50 zonder obesitas te volgen en deze te vergelijken. Onderzoeken naar hartfalen bij obesitas die tot nu toe zijn gedaan, zijn gedaan met conventionele echo’s. In de praktijk van alledag zijn die prima, maar om meer in detail naar het hart te kijken, heb je nieuwe echotechnieken nodig. Je krijgt dan meer informatie over het bewegingspatroon van het hart en meer inzicht in waarom er hartfalen ontstaat. Verder wordt er bij het onderzoek gekeken naar de waarde van nieuwe bloedtesten en registratie van het hartritme. Het doel van de studie is met al deze informatie het risico op het ontstaan van hartfalen bij obesitaspatiënten beter te voorspellen om daarmee zo nodig eerder behandeling te kunnen starten.

Samenwerking
Het onderzoek wordt in samenwerking met het Maasstad ziekenhuis en het Erasmus MC uitgevoerd. Van Dalen: ‘De doelstelling is dat Franciscus Gasthuis 75 patiënten en het Maasstad ziekenhuis 25 patiënten met obesitas volgt. Hiernaast zullen we opzoek gaan naar 50 mensen zonder obesitas die deel willen nemen aan het onderzoek. Van stichting BeterKeten hebben wij een subsidie toegewezen gekregen om dit onderzoek te kunnen uitvoeren.’ Om het onderzoek zo goed mogelijk uit te voeren, werkt de afdeling Cardiologie samen met de afdelingen Interne geneeskunde, Chirurgie en Klinische chemie.

Topklinisch opleidingsziekenhuis
In het kader van de status als topklinisch opleidingsziekenhuis (STZ) heeft Franciscus Gasthuis & Vlietland veel aandacht voor het opleiden, (wetenschappelijk) onderzoek en vernieuwing. Het is van belang dat iedere professional beschikt over actuele vakkennis en vaardigheden, als voorwaarde voor de kwaliteit en veiligheid van patiëntenzorg.

Franciscus start onderzoek naar hartfalen bij obesitaspatiënten

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws