maandag, 09 oktober 2017 17:19

Frédérick Haas presenteert Bach op bijzonder klavecimbel

Schiedam - Frédérick Haas (Frankrijk, 1969), een van de grote klavecinisten van deze tijd, draagt ’t Huis te Poort een warm hart toe. Ook dit seizoen mogen we hem weer verwelkomen en speelt hij integraal het tweede boek van J.S. Bachs Das wohltemperirte Clavier (de merkwaardige spelling is van Bach zelf!).

Het werk bestaat in totaal uit 48 delen: in alle mogelijke toonsoorten paarsgewijs een prélude en een fuga. Gebruikelijk bij uitvoeringen is om daarbij steeds een halve toon op te schuiven. Haas doet het echter anders. Hij voert de reeks preludes en fuga’s – net als op de onlangs verschenen gelijknamige cd die op deze avond gepresenteerd gaat worden – uit in willekeurige volgorde. Hij past die aan naar gelang van de sfeer van het moment, en creëert op die manier steeds een nieuwe muzikale compositie. Om die reden is ook geen programma toegevoegd, dat zou er immers niet anders uit kunnen zien dan 24 x prélude en fuga...
Gezien de totale lengte van het stuk zal het in drie delen worden gespeeld, onderbroken door twee wat langere pauzes. De eerste pauze is gereserveerd voor apéritief, in de tweede pauze wordt een (bij de toegangsprijs inbegrepen) maaltijd geserveerd.

Wat dit optreden extra bijzonder maakt, is dat Frédérick Haas bij hoge uitzondering zal spelen op zijn uiterst zeldzame Hemsch klavecimbel uit 1751 dat hij ook op de cd bespeelt. Dit bijzondere instrument was in 2010 ‘Instrument in Residence’ op het Festival Oude Muziek in Utrecht. Festivaldirecteur Xavier van Damme schreef erover: “De klank is over alle registers vol, energiek, krachtig. Zelden klonk een klavecimbel zo vol, zo gezond. De Hemsch is geen wufte, oude tante, maar een lichte en wendbare muzikale partner, die bij de minste variatie in toucher kleur en zelfs dynamiek maakt. Je kunt eigenlijk niet anders dan er fataal verliefd op worden.” De akoestiek in ’t Huis te Poort is ideaal voor dit wereldberoemde instrument.

Zaterdag 21 oktober, 17.00 u
’t Huis te Poort, Dam 28-30, Schiedam
www.thuistepoort.nl

Toegang uitsluitend na reservering € 30,- (inclusief maaltijd)
Informatie en reserveren: Ad van der Kouwe
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 06 511 721 00
Frédérick Haas presenteert Bach op bijzonder klavecimbel

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws