vrijdag, 11 maart 2016 16:12

Fusie scholen mislukt of uitgesteld?

nieuwe stadsblad

Vorig jaar werd bekend dat drie zwakke basisscholen – Wieken, Talent en Gravin Aleida - zouden fuseren met de financieel sterke stichting SIKO. Toch bleken er beren op de weg te zijn en is de overname voorlopig uitgesteld. Volgens SIKO is de gemeente niet bereid de schulden van deze zwakke scholen over te nemen.

Uitstel of afstel? Dat is de vraag over de voorgenomen fusie tussen drie zwakke basisscholen en de financieel sterke stichting SIKO die confessioneel onderwijs predikt.

Vorige zomer werd bekend dat de scholen van de Rotterdamse Stichting ‘5maal0’ in de problemen waren geraakt. Die scholen zouden moeten sluiten als andere stichtingen niet zouden ingrijpen. De Rotterdamse basisscholen, in West en Overschie, zouden worden gered door een fusie met andere, sterke, Rotterdamse scholen. Ook drie Schiedamse scholen van 5Maal0 moeten sluiten als SIKO (Stichting Interconfessioneel en Katholiek Onderwijs) die niet zou overnemen. Alles leek in kannen en kruiken. Toch kwam er een kink in de kabel door de SIKO’s eis dat de gemeente voor de schulden van die scholen garant zou staan.

De fusie zou per 1 januari 2016 geregeld zijn. Maar de onderhandelingen stokten en vorige week werd bekend dat de overname is mislukt. Dat leidt tot vragen in de politiek. D66 vraagt zich af waar de leerlingen heen moeten. SIKO zegt in een verklaring zich ‘moreel verantwoordelijk’ te voelen.

Door: Frank Willemse

Fusie scholen mislukt of uitgesteld?

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws