dinsdag, 09 december 2014 15:41

Geef oude kastanje tweede leven

Oude kastanjeboom bij het Proveniershuis sponsort Serious Request

Op dinsdag 16 december verkoopt de gemeente Schiedam bewerkt hout van de 110 jaar oude kastanjeboom. De opbrengst gaat volledig naar Serious Request.

De oude kastanje moet gerooid worden wegens ouderdom en ziekte. De veiligheid van de boom is niet meer te handhaven. Op maandag 15 december gaat de boom om. In lijn met de vele initiatieven die in Schiedam plaatsvinden om geld op te halen voor Serious Request, heeft de gemeente verzonnen het Schiedamse hout te laten bewerken en deze ten gunste van het goede doel te verkopen.

Kunstenaar Roel Crul en houtbewerkers maken allerlei decoratieve houtproducten, zoals houtplakken met of zonder waxinelichtjes, tafeltjes, krukjes, kapstokken, bijenhotels,fantasiefiguren, enzovoorts. Kettingzaagkunstenaar Anton Klijnsmit (www.antonklijnsmit.nl) demonstreert hoe hij de oude reus een tweede leven geeft. De prijzen zijn zacht, maar mogen ten gunste van het doel natuurlijk verhoogd worden. De eerste boomschijf gaat naar Lyceum Schravenlant, dat een aandenken aan de voormalige HBS (Hogere Burger School) wil hebben. De boomschijven en overige elementen zullen nog lang herinneren aan de reus die veel Schiedammers gekend hebben.

De verkoop vindt plaats op dinsdag 16 december van 14.00 tot 20.00 uur op de locatie van de boom (naast het Proveniershuis hoek Overschiessestraat/ Broersvest)

Historie van de Kastanje

Lang geleden groeide de kastanje in de voormalige HBS-tuin op de plek waar nu het Stadskantoor staat. In de jaarringen van de boomschijven wordt de geschiedenis van de 20e eeuw weerspiegeld van, van 1e en 2e wereldoorlog, watersnood, val van de Berlijnse Muur en het jaar dat Oranje Europees kampioen werd, enzovoorts.

Vanwege de aanleg van de trambaan tussen Broersvest en Centraal Station werd de boom circa 10 jaar geleden opgeschoven richting Broersvest. Na het verplaatsen is de boom nooit meer de oude geworden. De vitaliteit daalde en de boom werd getroffen door kastanjebloedingsziekte en de mineermot. Deze ziektes zijn de genadeklap voor de oude boomdie meer dan 110 jaar oud is.

Nieuw leven naast het Proveniershuis

In dezelfde week dat het rooien plaatsvindt, plant de gemeente op de standplaats een nieuwe boom: een rode beuk met een stamomtrek van 1 meter. Deze beuken zijn minder gevoelig voor ziekte en krijgen minimaal de grootte van een kastanje. De rode beuk is een waardige opvolger van de monumentale kastanje.

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws