woensdag, 24 mei 2017 15:41

Gemeente noemt tweede sportcafé een succes

Schiedam - Dinsdagavond 23 mei heeft bij hockeyvereniging HCS het tweede Schiedams Sportcafé plaatsgevonden. De gemeente vindt dat de opkomst 'goed' was. Er worden echter geen bezoekersaantallen genoemd.

Het sportcafé wordt telkens door een andere Schiedamse beweeg- of sportaanbieder georganiseerd. De avond stond in het teken van ‘Verantwoord Alcoholgebruik in de sport(vereniging)’, met een inleiding door kinderarts Nico van der Lely.

Hij is het boegbeeld van een landelijke bewustwordingscampagne over de schadelijke gevolgen van overmatig drankgebruik onder jongeren. Met die gevolgen confronteerde hij ook gisteravond de 35 aanwezigen. Daarnaast maakte hij duidelijk dat de (nieuwe) Drank- en Horecawet zowel sportverenigingen als gemeenten de kans biedt een extra impuls te geven aan een verantwoord schenkbeleid in de sportkantine. Wethouder Gouweleeuw van Sport: “Alcohol schenken aan jongeren onder de 18 jaar kan en mag absoluut niet. Nergens, dus ook niet in de sportkantine. De derde helft hoort bij de sport, streng alcoholbeleid ook.”

Biertje?
De baromzet in de sportkantine is voor veel sportclubs een belangrijke bron van inkomsten. Ook moet het daar normaal zijn om naar een legitimatiebewijs te vragen bij het schenken van alcohol. Daarom zijn verschillende organisaties, waaronder NOC*NSF, zorgverzekeraar DSW en grote sportbonden als de KNVB, de KNLTB, de KNHB en de KNKV, actief betrokken om ervoor te zorgen dat het ‘normaal’ is dat er aan jongeren onder de 18 geen alcohol wordt geschonken. Uit een controle van enkele jaren geleden door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit is gebleken dat bij sportverenigingen die een actief alcoholbeleid voeren en gebruik maken van de beschikbare ondersteuningsinstrumenten, nauwelijks overtredingen worden geconstateerd.

Actief gezondheidsbeleid in Schiedam
In Schiedam worden gezondheidsvoorlichtingen over roken, alcohol en drugs gegeven waar scholen en organisaties gratis gebruik van kunnen maken. Op de scholen wordt de voorlichting afgesloten met een presentatie door de leerlingen aan hun ouders. De effecten van alcohol worden ook besproken in preconceptievoorlichtingen.

Er wordt nu ook een specifieke voorlichting voor sportverenigingen ontwikkeld. Hierbij zal onder andere het effect van alcohol op sportprestaties centraal staan.

Nieuwe beweegcoaches
Wethouder Gouweleeuw maakte van de gelegenheid ook gebruik om tijdens het Sportcafé drie van de vier nieuwe beweegcoaches voor te stellen. Actief in de wijk, helpen ze mee de Schiedamse beweeg- en sportambities te realiseren. Ze zijn in dienst zijn van Sportservice Zuid Holland en worden voor één jaar volledig gefinancierd door het Rijk en de gemeente.

Gemeente noemt tweede sportcafé een succes

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws