maandag, 13 oktober 2014 23:40

Gemeente Schiedam: 'Winkeliers in centrum zien vooral kansen bij komst Decathlon'

De Provincie Zuid-Holland bespreekt op 19 november 2014 het verzoek van de gemeente Schiedam om een vestiging van een Decathlon Concept Store op Harga Noord mogelijk te maken. Om zich over dit onderwerp goed te laten informeren, heeft een delegatie Statenleden van de Provincie Zuid-Holland maandagavond een bezoek gebracht aan Schiedam. Wethouder Nathalie Gouweleeuw (Schiedam in Beweging) benadrukte in haar welkomstwoord de kansen die deze specifieke ontwikkeling op deze locatie heeft: "Vergroting van de sportparticipatie brengt voor ons als gemeente ook kansen bij uitvoering van onze nieuwe taken in het sociale domein, vooral als het om preventie gaat."

In Nederland bestaat een sportartikelenwinkel van dit formaat en een dergelijk breed assortiment nog niet. In en om de winkel zijn verschillende 'try- en buy-veldjes' voorzien, waar bezoekers de artikelen kunnen testen. Een gevolg van de strategie van dit Franse concern, die succesvol blijkt, is de toename van sportparticipatie in het algemeen. De komst van een dergelijke concept store, zoals Decathlon, past dan ook in de ontwikkelvisie van het gemeentelijke programma Schiedam in Beweging. Daarin staat op deze locatie een invulling volgens het thema sport, gezondheid en leisure (vrije tijd) voor ogen. Vanwege de ligging bij het sportpark Harga aan de overkant van de weg en vlakbij het Vlietland ziekenhuis, kan op deze locatie een Sportplaza Harga Schiedam verrijzen.

Een aantal middenstanders uit de sportbranche zet vraagtekens bij deze ontwikkelingen. Zij vrezen voor omzetverlies. De impact van een dergelijke conceptwinkel geeft Schiedam juist een enorme impuls, meent Annemieke Loef, directeur Stadspromotie Schiedam. Zij was maandag verhinderd, maar had haar visie op papier vastgelegd.

Het terrein aan het Kethelplein omvat ruim 27.000 vierkante meter en voldoet daarmee aan de ruimtelijke eisen van het geïntegreerde Sportplaza-concept. De Stichting Centrummanagement Schiedam herkent de zorgen van enkele ondernemers met een sportzaak, die de komst van Decathlon als een directe bedreiging zien voor hun omzet. Voorzitter Ed Vriethoff van het Centrummanagement stelde maandagavond 'vooral oog te hebben voor de mogelijkheden die met de komst van Decathlon ontstaan'. Vriethoff: "In meerderheid zien winkeliers in Schiedam Centrum vooral kansen om omzet te vergroten door de komst van nieuwe bezoekers aan Schiedam."

Wethouder Marcel Houtkamp (Schiedam in Beweging) concludeerde maandagavond dat het 'positief is dat velen, onder wie winkeliers in de binnenstad en sportclubs, herkennen dat de komst van Decathlon als onderdeel van een Sportplaza enorme kansen biedt voor de ontwikkeling van Schiedam op het gebied van werkgelegenheid en sportparticipatie en ook op het vestigingsklimaat in Schiedam en de regio'.

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws