vrijdag, 10 april 2015 07:50

Gemeentearchief herhaalt Wiven van Sciedamme project in Liduïnaweek

Voor de negende maal gaan ook dit jaar leerlingen van Lyceum Schravenlant op zoek naar "de wiven van Sciedamme". Op vrijdag 17 april onderzoeken de brugklassers al de sporen die twee bijzondere vrouwen uit de Middeleeuwen in Schiedam hebben achtergelaten: vrouwe Aleida en de heilige Liduïna.

De vrouwen zijn van onschatbaar belang van de stad geweest, en veel plekken herinneren daaraan. De leerlingen bekijken onder meer Liduïna's gebeente en grafsteen in de Liduïna Basiliek, bezoeken de ruïne en de maquette van Aleida's kasteel, worden rondgeleid door de Sint Janskerk waar zij het orgel bespelen, beklimmen de kerktoren (202 treden) en worden even stadsbeiaardiers. In het archief bestuderen zij een 15e-eeuwse wiegedruk waarin Liduïna al schaatsend is afgebeeld. Ook de Oud-Katholieke kerk (Huis te Poort) is in het programma opgenomen. Op 14 april is het 582 jaar geleden dat Liduïna overleed.

Erfgoedspoor: boek dicht en klas uit!

Dit educatieve project is een onderdeel van Erfgoedspoor, een initiatief van het Erfgoedhuis Zuid-Holland. Erfgoedspoor biedt leerlingen een doorgaande lijn erfgoededucatie, waarbij scholen de culturele omgeving en lokale erfgoedinstellingen gebruiken. Van buiten leren is het kenmerk. Het gemeentearchief Schiedam werd voor het project Wiven als 'beste erfgoedinstelling 2007-2008' bekroond met de erfgoedspoorbokaal.

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws