woensdag, 15 maart 2017 15:12

Geschreven verslag van Onder Ogen

Schiedam - Onze eerstejaars journalistiek stagiaire Lisa Vreugdenhil heeft een geschreven verslag gemaakt van het Tv-programma Onder Ogen. Wij denken dat 'onze Lisa' het wel gaat maken in de journalistiek. Wat denkt u? Hieronder haar verslag.  

Bij deze twintigste aflevering van Onder Ogen kwamen belangrijke onderwerpen aan bod: het parkeerbeleid in Schiedam, de mega-spannende Tweede Kamer verkiezingen, de open dag van het ziekenhuis Franciscus Vlietland, het verkeerspunt Vijfsluizen op de schop en de actie 100-100-100 van Irado en de gemeentes Schiedam en Vlaardingen.

Parkeerbeleid Schiedam
Parkeren in Schiedam; dat gaat nog niet altijd even fijn. Er zijn veel parkeerplaatsen weggehaald en het is onduidelijk aangegeven waar je wel of niet mag parkeren. Dan gebeurt het nog wel eens dat je gewoon braaf een parkeerkaartje koopt, maar alsnog een boete krijgt, omdat je verkeerd geparkeerd staat. Maar waar je dan wel mag parkeren, is vaak niet duidelijk.

Aan tafel zaten Andreas Rose en Jan Leermakers. Beide heren zijn ondernemers in het centrum. Tussen hen in bevond Theo Schoenmakers zich: een kritische burger. Andreas heeft een goed beeld over het ideale plaatje van het Schiedamse centrum: gastvrij en makkelijk bereikbaar. Dit kan echter wel alleen maar als je makkelijk bij de winkels kan komen. Daarom is hij een voorstander van parkeerplekken waar je even kort je auto kan parkeren, zodat je niet gelijk een dagkaart hoeft te kopen. Zo kan je snel even het centrum induiken en daarna weer snel vertrekken met de auto. Ook Phons Ockerse, centrummanagement Schiedam, kon zich in het idee van kort parkeren vinden.

Theo Schoenmakers vindt het onzin als de politie gelijk een bekeuring geeft als je verkeerd geparkeerd staat, terwijl je een parkeerkaartje hebt gekocht. "Op de parkeerplaatsen waar je mag staan, staat een klein P'tje. Op de parkeerplaatsen waar je niet mag parkeren, staat niets. Het is soms heel lastig te zien of er op een parkeerplek zo'n kleine P staat of niet, vooral als het donker is."

Jan Leermakers zegt: "Er wordt gewoon te veel verkeerd geparkeerd. Dit is gevaarlijk en lastig, vooral als er hulpdiensten langs moeten. Dan vind ik het logisch dat je daar een bekeuring voor krijgt."

Andreas Rose vindt dat er meer parkeerplekken in het centrum moeten komen: "In plaats dat er meer parkeerplekken worden gemaakt, maken ze er woningen bij. Maar waar moeten die dan hun auto parkeren? Alleen mensen zonder auto kunnen daar dan wonen." Jan is het daar niet mee eens en vindt dat er parkeerplekken genoeg in Schiedam zijn. Theo reageert daar op dat het vooral gaat om parkeerplekken voor bewoners: "Zij zijn overdag aan het werk, maar als ze 's avonds thuiskomen is er geen plek meer op de parkeerplaatsen. Er wordt meer naar de bezoekers dan naar de bewoners gekeken en dat is een probleem."

Open dag Franciscus Vlietland Ziekenhuis
Aanstaande zaterdag (18 maart) is er weer de jaarlijkse open dag in het Vlietland Ziekenhuis. Aan tafel zat Yvette van Waardenburg, afdelingsmanager Neurologie & Neurochirurgie bij het Fransiscus Gasthuis, om te vertellen over de open dag: "de open dag is leuk voor mensen die nieuwsgierig zijn naar hoe het er allemaal aan toe gaat in het ziekenhuis. Op deze open dag kun je in een ontspannen sfeer kijken wat er allemaal te beleven is. Je krijgt informatie over hoe alles werkt, bijvoorbeeld de hartfilmpjes en de algemene checks. Vooral kinderen zijn meestal heel enthousiast over het ingipsen van de arm van hun pop, teddybeer of gewoon hun eigen arm. Juist in deze week van Zorg en Welzijn is dit een goede kans om mensen te laten zien dat de zorg heel veel positieve kanten heeft."

Actie 100-100-100
Honderd gezinnen die honderd procent honderd dagen afvalvrij leven, daar gaat het om met de actie 100-100-100 van Irado en de gemeentes Schiedam en Vlaardingen. Aan tafel zat Petra Wegman van Irado. "Afval bestaat straks niet meer, althans, dat is waar we voor gaan. De uitdaging is om 100% afvalvrij te leven. Dan moet je leren overwegen wat je wel en niet kan kopen. Je kan dan bijvoorbeeld beter losse koekjes halen bij de bakker, in plaats van een pak koekjes bij de supermarkt. En in plaats van dat je folders door de brievenbus krijgt die je daarna toch weg gaat gooien, kun je beter een NEE-NEE sticker op je brievenbus plakken." Op de websites schiedam.1000-100-100.nl en vlaardingen.100-100-100.nl kun je je opgeven om mee te doen en daar kun je ook tips geven aan deelnemers. "Elke week zijn er weekopdrachten. Die zijn niet verplicht, maar wel leuk. Ook is het de bedoeling dat je elke week de hoeveelheid restafval weegt, zodat je bewuster leert omgaan met afval. De actie is geen wedstrijd om te zien wie er het minst afval heeft, maar de winst is juist voor jezelf."

Geschreven verslag van Onder Ogen

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws