woensdag, 04 oktober 2017 07:57

Gevoelige gegevens van kwetsbare kinderen in de regio op straat

Schiedam - RTL Nieuws meldt dat ook de gemeente Schiedam de fout in is gegaan met de verwerking van privacygevoelige informatie van kinderen in het speciaal onderwijs. Namen, huisadressen, geboortedata, medische gegevens, telefoonnummers en schooladressen van kwetsbare kinderen zijn bij aanbestedingen voor speciaal leerlingenvervoer openbaar gepubliceerd. Ook Vlaardingen en Maassluis maakten dezelfde fout.

De Autoriteit Persoonsgegevens vindt dat de gemeenten zorgvuldiger had moeten omgaan met de gegevens.

Schiedam, Vlaardingen en Maassluis zijn niet de enige gemeente die de fout in is gegaan: de lijst van RTL bevat in totaal 35 gemeenten: ook Bergen, Binnenmaas, Comstrijen, Cuijk, Delft, Den Haag, Drechterland, Eindhoven, Enkhuizen, Ermelo, Gouda, Grave, Haarlem, Halderberge, Hoorn, Koggenland, Korenland, Lelystad, Medemblik, Mill, Nuenen, Opmeer, Oud-Beijerland, Rijswijk, Stede Broec, Strijen, Tytsjerksteradiel, Velsen, Valkenswaard, Waalre, Waddinxveen en Woudrichem.

In de meeste gevallen gaat het om huisadressen en schoolgegevens van kinderen in het speciaal onderwijs. Die gegevens gebruiken taxidiensten om te berekenen hoeveel tijd ze kwijt zijn bij het leerlingenvervoer. Maar de gegevens kunnen direct tot een persoon herleidbaar zijn en dat is in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens. Zo is het type onderwijs weer herleidbaar naar een aandoening of beperking. De Autoriteit Persoonsgegevens zegt dat de gemeenten de gegevens van kinderen moeten anonimiseren.

De betrokken gemeenten geven, elk afzonderlijk, in een reactie aan het te betreuren dat privacygevoelige informatie op straat is beland. Na vragen hierover van RTL Nieuws hebben de meeste gemeenten de betrokken ouders geïnformeerd over het datalek. Alle privacygevoelige gegevens zijn inmiddels verwijderd en bij de Autoriteit Persoonsgegevens is melding gemaakt van het datalek.Gevoelige gegevens van kwetsbare kinderen in de regio op straat

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws