GroenLinks roept op tot verzet tegen sluiting kraamafdeling in Vlietlandziekenhuis
zondag, 07 februari 2016 23:12

GroenLinks roept op tot verzet tegen sluiting kraamafdeling in Vlietlandziekenhuis

De voorgenomen sluiting van -op zijn minst- de kraamafdeling van het Vlietland Ziekenhuis is volgens GroenLinks een stuitend voorbeeld van de voortgaande marktwerking in de gezondheidszorg. Hierin staan economische belangen centraal die belangrijker worden gevonden dan het leveren van goede en nabije zorg aan bewoners in het verzorgingsgebied. GroenLinks is van mening dat de 'markt' werkt bij de gratie van 'klanten' en roept Schiedammers dan ook op om hun klandizie naar een marktpartij te brengen die wel volledige zorg biedt.

GroenLinks Schiedam vindt het onacceptabel dat de kraamafdeling van het Franciscus Vlietland ziekenhuis gaat verhuizen van Schiedam naar het Franciscus Gasthuis in Rotterdam. GroenLinks Schiedam realiseert zich dat het niet alleen om een verhuizing van de kraamafdeling gaat. De kinderafdeling verhuist namelijk ook naar het Franciscus. Bovendien laat de directie van Franciscus vermoedelijk met opzet ook in haar verklaring onduidelijkheid bestaan over het voortbestaan van de afdeling Spoedeisende hulp. De 'spoedpost' buiten kantoortijden roept veel vraagtekens op.

Katinka de Rover die namens GroenLinks in de Schiedamse gemeenteraad zit, vraagt zich dan ook af ‘of dit het begin is van het volledige uitkleden van ons prachtig nieuwe Vlietland Ziekenhuis?’ Een volwaardig ziekenhuis biedt immers alle zorg en niet alleen poliklinische en planbare behandelingen.

Volgens De Rover is goede gezondheidszorg een belangrijke basisvoorziening: “Maar vanuit het 'gebod' van de marktwerking probeert men overal prijskaartjes aan te hangen. Men vergeet echter dat de patiënt (als klant) ook een eigen rol speelt binnen dit krachtenspel. De klant is toch koning? Nu lijkt die klant alleen maar ondergeschikt aan het financiële plaatje. Het wordt tijd dat de koning zijn stem gaat laten horen”.

Vandaar dat GroenLinks het de hoogste tijd vindt voor actie!
Op de website van GroenLinks is een voorbeeldbrief te downloaden waarin je als (potentiële) patiënt te kennen kan geven dat je graag gebruik maakt van de keuzevrijheid in de zorg. In de brief staat de overweging dat je voor het volledige pakket aan zorg terecht kan in wel volledig geoutilleerde en vanuit Waterweg vaak beter bereikbare ziekenhuizen in Delft (Reinier de Graaf) en Rotterdam (Erasmus MC).

De Rover: “Wij willen hiermee in verzet komen tegen het besluit van de twee ziekenhuizen om de goede gezondheidszorg in het Waterweggebied verder uit te kleden. Als je wil opereren als marktpartij, dan moet je je ook realiseren dat klanten ervoor kunnen kiezen om elders klant te worden. Als je dan toch verder moet reizen, dan is de Franciscuslocatie geen vanzelfsprekendheid meer voor een verzorgingsgebied van meer dan een kwart miljoen inwoners.”

GroenLinks is geen voorstander van marktwerking in de zorg. Maar als die er dan toch is, dan moet het ook twee kanten op werken. De Rover: “de markt, dat zijn wíj. Laat de markt maar spreken; daar moet de directie van het Franciscus Gasthuis & Vlietland toch gevoelig voor zijn?”

Kijk voor de voorbeeldbrief op http://schiedam.groenlinks.nl.

GroenLinks roept op tot verzet tegen sluiting kraamafdeling in Vlietlandziekenhuis

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws