zondag, 02 november 2014 20:28

GroenLinks Schiedam blij met naderend ontgasverbod

"De regio wordt weer wat gezonder" schrijft Jeroen Ooijevaar, fractievoorzitter GroenLinks Schiedam in een vandaag gepubliceerd persbericht.

GroenLinks Schiedam verwelkomt het vaststellen van de gewijzigde provinciale milieuverordening in Zuid-Holland door Gedeputeerde Staten. Hiermee komt een provinciaal verbod op het ontgassen van benzeen door de binnenvaart een stap dichterbij. De provinciale statenfractie van GroenLinks gaat zich inzetten om dit mooie resultaat door de provinciale staten te loodsen. GroenLinks Schiedam heeft er daarom vertrouwen in dat Provinciale Staten zal instemmen met het provinciaal ontgasverbod.

Afgelopen donderdag hebben Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland wijziging van de provinciale milieuverordening vastgesteld: http://www.zuid-holland.nl/contentpagina.htm?id=133093. Daarmee is een verbod op varend ontgassen van benzeen door de binnenvaart vanaf 1 januari 2015 in de provincie Zuid-Holland een stap dichterbij, al moeten de Provinciale Staten nog wel instemmen met het besluit. Verschillende fracties van GroenLinks in de regio Rijnmond hebben zich de afgelopen jaren samen met de VVD-fractie in Hoek van Holland ingezet voor een oplossing voor dit probleem.

Jeroen Ooijevaar, fractievoorzitter GroenLinks in Schiedam, zegt in een reactie: "GroenLinks Schiedam is blij met deze oplossing voor een probleem dat in alle Waterweggemeenten speelt en dat in de lokale politiek nog nauwelijks erkend wordt. Schiedam is, als stad aan de Nieuwe Waterweg, namelijk zeer gebaat bij dit verbod. Dit is goed nieuws voor de veiligheid van bemanningsleden en de gezondheid van de bewoners van de regio."

Volgens het Schiedamse GroenLinks-lid Krispijn Beek, die het dossier al bijna 2 jaar volgt en een reeks van publicaties heeft geschreven voor Sargasso over het onderwerp (http://sargasso.nl/tag/ontgassen), loopt de provincie Zuid-Holland met het instellen van een provinciaal ontgasverbod nationaal en
internationaal voorop bij het aanpakken van varend ontgassen door de binnenvaart. Noord-Brabant werkt ook aan een provinciaal ontgasverbod. Hoewel een internationale aanpak de voorkeur verdient, ziet het ernaar uit dat dit op z'n vroegst in 2017 geregeld wordt. Het is nu aan de landelijke overheid om met regelgeving en handhaving door te pakken op het provinciaal ontgasverbod.

Foto: www.sargasso.nl

 

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws