zaterdag, 14 maart 2015 13:04

Heeft stemmen zin?

Veel mensen zullen er woensdag 18 maart waarschijnlijk niet gaan stemmen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. Bedenk echter wel dat hoe minder mensen de gang naar de stembus maken, hoe groter de invloed is van de mensen die wel gaan stemmen...

Zijn deze verkiezingen belangrijk? Ja, de uitslag van de Provinciale Staten verkiezing is zelfs heel belangrijk voor de landelijke politiek, de Tweede Kamer. De 75 leden van de Eerste Kamer worden gekozen door de leden van de twaalf Provinciale Staten. En de Eerste Kamer kan wetten die aangenomen zijn door de Tweede Kamer alsnog afwijzen.
De Provinciale Staten nemen zelf ook tal van belangrijke beslissingen. Provincies zijn onder andere verantwoordelijk voor de inrichting van het landelijk gebied, een bereikbare regio en het regionaal economisch beleid. Zij kunnen bijvoorbeeld zelf bepalen waar zij bedrijventerreinen willen vestigen.

De Waterschappen nemen belangrijke beslissingen over bijvoorbeeld hogere dijken en meer ruimte voor het water ter voorkoming van water op straat. Over duurzaamheid door het terugwinnen van energie uit afvalwater. Over de keuze tussen natuur en recreatie. 

Probleem bij deze verkiezingen is dat we de kandidaten niet kennen. Debatten op de Tv met kopstukken uit de provincie worden amper bekeken. Daarom kozen RTL, VARA en NPO voor een debat met de lijsttrekkers uit de Tweede Kamer. Maar daar kan je nu helemaal niet op stemmen. Je stemt bij deze verkiezingen dus vooral op een partij en waar deze voor staat. En eigenlijk zou het bij alle verkiezingen daar altijd om moeten gaan. 

Het Kieskompas helpt u nu al bij het maken van de keuze voor de Waterschappen: www.stemookopwater.nl 
Stemwijzer helpt u bij de keuze van uw kandidaat voor de provincie: www.stemwijzer.nl

Café 't Spul en de Illustere School organiseren na het sluiten van de stembussen op 18 maart een uitslagenavond. PopUpTv zendt die rechtstreeks uit.

Gerelateerde video's en artikelen:
http://www.popuptv.nl/pop-up-tube/zuid-holland-kiest
http://www.popuptv.nl/pop-up-tube/studio-hoogstraat-menno-siljee 
http://www.popuptv.nl/pop-up-nieuws/uitslagenavond-ps-verkiezingen-live-op-popuptv
http://www.popuptv.nl/pop-up-nieuws/18-maart-belangrijke-verkiezingen
|http://www.popuptv.nl/pop-up-nieuws/menno-siljee-kandidaat-voor-provinciale-staten

Geschreven door: Matthijs Rorije

 

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws