donderdag, 18 februari 2016 07:57

Helft minder stembureaus voor verkiezingen 6 april

nieuwe stadsblad

Op 6 april kan er gestemd worden over het wel of niet aansluiten van Oekraïne bij de EU. Volgens een enquête van NOS gaan er landelijk 10 procent minder stembureaus open. Maar Schiedam sluit bijna de helft van haar stemhokjes. Het referendum is pas geldig bij een opkomst van 30%.

Schiedam is in de regio Rijnmond de grote uitschieter door slechts 17 stembureaus te openen in plaats van de gebruikelijke dertig. Omdat een stembureau of lastiger te vinden is of het lopen ernaartoe langer is, krijgt de Schiedammer minder kans om op 6 april te stemmen over een associatieverdrag van Europa met Oekraïne. Een referendum dat er overigens op verzoek van GeenStijl is gekomen omdat zij vorig jaar genoeg handtekeningen verzamelde voor de stemming.

Volgens burgemeester Lamers, die de verkiezingen moet organiseren, is er minder geld beschikbaar gesteld door het ministerie, maar is er genoeg om alles ‘adequaat’ te regelen. Dat betekent dat er minder plekken om te stemmen overblijven.
Verschillende politieke partijen als D66 en SP maken zich druk om dit ‘ondemocratische karakter’. In Rotterdam gaan straks 300 stembureaus open, 17% minder dan normaal en in Vlaardingen gaan er 5% minder en in Maasluis 6% minder bureaus open. Een heel wat kleiner verschil dan in Schiedam, waar de reductie 43% is.

Helft minder stembureaus voor verkiezingen 6 april

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws