woensdag, 01 juli 2015 16:14

Help mee in de strijd tegen kanker, breng taxussnoeisel naar afvalbrengstation

Heeft u taxussnoeisel? Breng het dan naar het afvalbrengstation van Irado aan de Fokkerstraat in Schiedam en help zo mee in de strijd tegen kanker. Dat kan tot 31 augustus.

Vergroot de hoop, verklein de de kans op kanker
Hiermee sluit Irado en gemeente Schiedam aan bij de landelijke inzamelactie Vergroot de Hoop, waarbij de jonge takken van taxus gebruikt worden voor de aanmaak van kankerbestrijdende geneesmiddelen. Bij het afvalbrengstation staat een speciale container voor het taxussnoeisel.

Voorwaarden
Het snoeisel moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden, anders kan het niet goed verwerkt worden. Zo zijn alleen eenjarige scheuten bruikbaar en mogen de takken maximaal 30 centimeter lang zijn. Dikke, bruine, houterige takken, takken zonder naalden of volledig gerooide struiken zijn helaas niet bruikbaar. Ook moet het taxussnoeisel 'schoon' zijn, dus niet vermengd met andere materialen. Dat kan bijvoorbeeld door een doek of zeil op de grond te leggen voordat u de taxushaag gaat snoeien.

Wist u dat?
Bij vijftig procent van alle chemokuren men kiest voor geneesmiddelen op basis van taxus. Het snoeisel van een haag van 50 meter lang is voldoende om één kankerpatiënt te behandelen. Taxus baccata komt niet overal in de wereld voor, maar wel heel veel in Nederland. Zoals in het Julianpark Schiedam: daarom zal Irado ook het gesnoeide materiaal afvoeren voor de stichting Vergroot de Hoop.

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws