vrijdag, 01 mei 2015 16:04

Herdenkingen en Bevrijdingsdag in Schiedam

Op 4 mei wordt in Schiedam met twee herdenkingen stilgestaan bij oorlogsslachtoffers.

Op 4 mei worden de 30 Schiedamse oorlogsslachtoffers die op de erehof van de Beukenhof begraven liggen herdacht met een bijeenkomst op die locatie. Hiervoor is iedereen uitgenodigd, maar zijn ook specifieke uitnodigingen verzonden naar de nabestaanden van deze slachtoffers. De bijeenkomst start om 15:00 uur.

De lokale Dodenherdenking vindt plaats bij het monument aan de Kop van de Plantage (Gerrit Verboonstraat). Voorafgaande aan de herdenking wordt er in de Protestantse Kerk van Schiedam "De Vaste Burg" een herdenkingsdienst gehouden. Deze dienst begint om 19:00 en duurt tot 19:30 uur.
De herdenking van de oorlogsslachtoffers bij het monument aan de Kop van de Plantage begint om 19.50 uur en duurt tot 20.40 uur. Na afloop van de herdenking is er een koffiemoment bij het gebouw van de ANBO, Lange Nieuwstraat 181-2.

Jaarlijks worden in de gemeente de Schiedamse gevallenen in v.m. Nederlands-Indiƫ en Korea herdacht. De herdenking vindt dit jaar plaats op 17 mei.

In het kroonjaar 2015 wordt Bevrijdingsdag 5 mei uitgebreider gevierd in Schiedam. Een team lopers haalt in Wageningen de bevrijdingsvlam op. Tussen 10:30 en 11:00 uur worden de lopers van Mammoet Runs verwacht aan de Gerrit Verboonstraat, waar zij de bevrijdingsvlam vanuit Wageningen over zullen dragen aan de burgemeester van Schiedam, die aansluiting het bevrijdingsvuur in Schiedam zal ontsteken aan de Kop van de Plantage.

Ongeveer gelijktijdig, rond 11:00 uur, zullen er drie parachutisten landen op de Plantage, ter hoogte van "de jurk". 's Avonds wordt er door de Rijnmondband, in samenwerking met de stichting Combinatie van Korpsen wordt de taptoe georganiseerd.

Om 20:00 uur wordt de taptoe geopend. Een 7-tal muziekkorpsen zullen de optredens verzorgen op het taptoeterrein.  De korpsen zijn;
1. Rijnmondband, Schiedam
2. Jeugd Rijnmondband, Schiedam
3. Dutch pipes and drums, Tilburg
4. Show-Marching & Concertband Floraband Rijnsburg
5. Showkorps Excelsior Delft
6. Chr. Drum- en Showfanfare DVS, Katwijk
7. Chr. Drum- en Showfanfare Jong DVS, Katwijk

Tijdtabel

19:55 uur : Aanvang voor programma
20:00 uur : opening door VNFG en burgemeester van Schiedam
20:10 uur : optredens
22:30 uur : einde, vuurwerk.

Tijdschema herdenkingen

4 mei 2014

Herdenking 30 oorlogsslachtoffers Locatie: begraafplaats de Beukenhof aan de Burgemeester van Haarenlaan 1450

15:00 uur Aanvang herdenking
15:25 uur Afsluiting, daarna de mogelijkheid tot drinken van een kop koffie in de aula van begraafplaats de Beukenhof
16:00 uur Einde herdenking

Dodenherdenking
Locatie: Oorlogsmonument Kop van de Plantage (Gerrit Verboonstraat)
Voorafgaande aan de herdenking wordt er in de Protestantse Kerk van Schiedam "De Vaste Burg" een herdenkingsdienst gehouden. Deze dient begint om 19:00 en duurt tot 19:30 uur.
De herdenking van de oorlogsslachtoffers bij het monument aan de Kop van de Plantage begint om 19.45 uur en duurt tot 20.40 uur. Na afloop van de herdenking is er een koffiemoment bij het gebouw van de ANBO, Lange Nieuwstraat 181-2.

17 mei
Herdenking Schiedamse gevallenen v.m. Nederlands-Indiƫ en Korea. Locatie: begraafplaats de Beukenhof, Burgemeester van Haarenlaan 1450 te Schiedam bij het herdenkingsmonument
Om 11.00 uur worden de genodigden ontvangen in de aula van begraafplaats Beukenhof met koffie en/of thee, waarna om 11:25 naar het monument wordt gelopen. De plechtigheid eindigt om 12.00 uur

De herdenkingen en Bevrijdingsdag worden georganiseerd door de VNFG in opdracht van de gemeente Schiedam.

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws