woensdag, 11 mei 2016 07:40

Herinrichting Drie Lanen in Oost dit najaar van start

Schiedam - De gemeente Schiedam begint in september 2016 met de herinrichting van de Drie Lanen in Oost. De Lorentzlaan, de Professor Kamerlingh Onneslaan en de Boerhaavelaan worden van gevel tot gevel opnieuw ingericht zodat er veilige en rustige straten ontstaan.

Tegelijk met deze werkzaamheden pakt de gemeente de grondwaterproblematiek in Oost aan. De direct omwonenden van de Drie Lanen zijn dinsdagavond tijdens een goed verlopen informatiebijeenkomst geïnformeerd over de aanpak.

De drie belangrijkste toegangswegen in Oost worden geheel onder handen genomen. De bomen blijven staan, maar er komt een nieuw trottoir, nieuw wegdek, parkeervakken, prullenbakken en ook het groen in de straten wordt opgeknapt. Bovendien combineert de gemeente de herinrichting met maatregelen tegen wateroverlast en tegen wateronderlast.

Wethouder Alexander van Steenderen (grondwater) wijst erop dat de straat met deze aanpak maar één keer open hoeft: “De gemeente maakt hiermee werk-met-werk. Omdat de lanen toch open liggen, grijpen we de kans aan om gelijk de problemen met grondwater aan te pakken.” In Oost hebben bepaalde straten bij hevige regenval last van wateroverlast, maar in sommige straten is sprake van ‘wateronderlast’ en moet het waterpeil juist omhoog om schade aan de fundering van panden te voorkomen. Wanneer de paalkoppen van een fundering niet onder water staan, treedt paalrot op en ontstaan funderingsproblemen. Voor de ene eigenaar moet het grondwaterpeil het liefst omhoog en voor de ander het liefst omlaag. Dit dilemma is tijdens de informatiebijeenkomst uitgebreid aan de orde gekomen. “Met elkaar moeten we in Oost aan de slag. Het gemeentelijk Servicepunt Woningverbetering helpt particulieren zoveel mogelijk om funderingsproblemen op te lossen: met specialistisch advies en met een laagrentende lening”, aldus de wethouder.

De Bewonersvereniging Schiedam Oost (BVSO) en de klankbordgroep De Lanen juichen de huidige ontwikkelingen in Oost toe, zo werd tijdens de informatiebijeenkomst benadrukt. Vice-voorzitter Nel van Oudenaarde van de BVSO: “Na jaren van praten gaat het project eindelijk van start. De gemeente treft maatregelen zodat de Drie Lanen een 30-km zone worden. Daar zijn we als bewoners heel blij mee. Ook is het een goede zaak dat de waterproblemen worden aangepakt nu de straten toch open liggen.”

Volgens wethouder Marcel Houtkamp, bij wie Verkeer in zijn portefeuille zit, worden de Drie Lanen zo ingericht ‘dat het veilige en rustige straten zijn voor alle gebruikers, ook fietsers en voetgangers’. “Ook aan de wens van bewoners dat de RET-bussen door de lanen kunnen blijven rijden, komen we tegemoet. Dadelijk heeft Oost weer drie fraaie toegangswegen.”

De werkzaamheden beginnen in september en duren tot voorjaar 2018.

Foto: Google Streetview PKO Laan

Herinrichting Drie Lanen in Oost dit najaar van start

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws