donderdag, 12 januari 2017 11:49

Herman Helle bouwt enorme maquette van de stad Frankfurt in bouwloods Schiedam

Schiedam - In een loods aan de rand van Rotterdam verrijst een enorme maquette van 12 bij 12 meter van de Duitse metropool Frankfurt. Beeldend kunstenaar en theatermaker Herman Helle bedacht in opdracht van het Historisches Museum Frankfurt en Kossmann.de Jong Exhibition Architects het concept. Een team van beeldend kunstenaars werkte er onder zijn leiding vijf maanden aan.

Aan weerszijden van rivier de Main verrijzen historische stadsgebieden, nieuwbouw-wijken, boerderijtjes, sportparken, wolkenkrabbers, industriegebieden, het vliegveld, verkeerspleinen, bossen en dorpjes. Ze zijn gemaakt van hout, steen, glas, bezems, kwasten en versnipperde eurobiljetten. De stad ligt op een grote aardkluit vol konijnenholen, waardoor geënsceneerde filmpjes uit het verleden van Frankfurt te zien zijn. De maquette wordt permanent opgesteld in het Historisches Museum.

Voordat de maquette afreist naar Duitsland organiseert Hotel Modern op zaterdag 21 & zondag 22 januari tussen 16:00-18:00 uur een ‘sneak preview’ in de bouwloods, Van Cleeffstraat 7-A, Schiedam-Mathenesse. Aanmelden noodzakelijk: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Herman Helle begon zijn maquette-loopbaan bij OMA/Rem Koolhaas. Hij ontwikkelde een compleet eigen signatuur; zijn maquettes zijn gelaagd, sfeervol en speels. Hij werkt als een impressionistische landschapsschilder; een kloppende schaal is niet zo belangrijk, wel of de essentie, de schoonheid en het gevoel van een landschap overkomt. Als kernlid van Hotel Modern stond hij aan de basis van de ‘maquette-voorstellingen’ De Grote Oorlog (over WO I) en Kamp (over Auschwitz), twee grote internationale theaterhits van de Rotterdamse theatergroep.

Herman Helle bouwde de maquette met de kunstenaars Juliet Campfens, Stefan Gross, Mark Hosking, Kirsten Hutschemakers, Pauline Kalker, Jeroen Kuster, Mirijam Neve, Jozef van Rossum, Charlotte Schleiffert, Simon Schrikker, Marlies Schröder, Henk Spronk, Aram Visser, Dirk Vroemen, Heleen Wiemer en Barbara Witteveen. Geluidskunstenaar Ruud van de Pluijm maakte het geluidsdecor.

 

Herman Helle bouwt enorme maquette van de stad Frankfurt in bouwloods Schiedam

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws