maandag, 27 juni 2016 21:15

Hermyn Bonnema als vrijwilliger naar vluchtelingenkamp in Idomeni

nieuwe stadsblad

Schiedam - Als beleidsadviseur van de gemeente is Hermyn Bonnema dagelijks bezig om plannen te ontwikkelen waardoor Schiedammers zo goed mogelijk kunnen wonen. Dat zoveel asielzoekers en bootvluchtelingen in onder andere Syrië op traumatische wijze het dak boven hun hoofd kwijtraakten, hield Hermyn sinds oktober sterk bezig.

Ze wilde niet alleen geld storten, maar vooral zelf de handen uit de mouwen steken. Met haar hele gezin vangt ze regelmatig in de weekenden asielzoekende gezinnen op. En van 14 tot en met 23 mei ging Hermyn als vrijwilliger naar het vluchtelingenkamp Idomeni, op de grens van Griekenland en Macedonië. Een bijzonder en aangrijpend verhaal!

‘‘Bij Pauw zag ik in november een geweldige vrouw die hulp bood aan de asielzoekers die zonder enige privacy in het tentenkamp Heumensoord zaten”, begint Hermyn. “Ik bood haar hulp aan en zij vroeg mij een weekend een gezin in huis te nemen. Mijn vriend had twintig jaar geleden met veel plezier door Syrië gefietst en hij vond het ook fijn om iets voor hen terug te doen. Er kwam een jong Syrisch stel met de Flixbus uit Nijmegen. Ze hadden honger, waren moe en hadden behoefte aan privacy. Ze aten en sliepen veel. Een ander weekend kwam een vermoeide, alleenstaande moeder met twee kinderen van 11 en 14 jaar. Daarna een gezin met twee jonge kinderen.”

Hermyn, haar vriend en twee zoons ervaren het niet als een belasting: “Onze twee zoons van 6 en 10 jaar hebben we niet gedwongen om met de kinderen te spelen, maar we wilden ze wel laten zien dat het goed is om anderen te helpen. Met sommige kinderen hadden ze wel een ‘klik’ en daarmee hebben ze fijn zitten gamen. Het jonge stel heeft tijdens onze wintersportvakantie op ons huis gepast. We hebben een mooie vriendschap opgebouwd en appen regelmatig.”

Stichting Bootvluchteling

De verhalen over de vreselijke overtochten bracht Hermyn in contact met Stichting Bootvluchteling, die met vrijwilligers actief is in Griekenland. Eind maart besloot Hermyn samen met een vriendin naar Idomeni te gaan. Ze startte een inzamelingsactie bij vrienden, collega’s en familie met een mooi resultaat van 3.500. In Idomeni stranden op het hoogtepunt maar liefst 13.000 bootvluchtelingen. Allemaal met onbetrouwbare bootjes aangevoerd vanuit Syrië en Irak. Toen Hermyn op 14 mei arriveerde, zaten er nog 9.000 mensen – vooral kinderen – in tentjes.

Hoe helpen?

Terug in haar eigen woonplaats Delft, oriënteert Hermyn zich nu op de wijze waarop je in Nederland asielzoekers en statushouders kunt helpen. “Er wordt veel gecommuniceerd via Facebook. In Delft is DelftseBuur opgericht die koppelt Delftenaren als buddy’s aan statushouders, om ze snel wegwijs te maken. Het zou heel mooi zijn als we dat ook kunnen doen voor de statushouders die in Schiedam komen wonen.” Hoe je verder het beste kunt helpen? “Geef geen spullen maar doneer geld. En kijk hoe je jezelf via Vluchtelingenwerk nuttig kunt maken.’’

Meer info

Hermyn gaat hoogstwaarschijnlijk nog een keer helpen in een kamp. “Het is absoluut niet alleen maar treurnis. Mensen willen graag een nieuw leven opbouwen. Dus schenk ze een lach en aandacht. Dat is al een cadeau!” Voor meer info: http://bootvluchteling.nl .

Door:Janet van Huisstede

Hermyn Bonnema als vrijwilliger naar vluchtelingenkamp in Idomeni

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws