maandag, 21 september 2015 11:15

Het complete programma van De Brandersfeesten!

De historische binnenstad van Schiedam is op 25, 26 en 27 september weer het toneel van De Brandersfeesten. Bakken vol gezelligheid voor jong en oud vullen voor de 31e keer het centrum van Schiedam. Met ruim 200.000 bezoekers is De Brandersfeesten een van de grootste evenementen uit de regio.

Compleet programma

Op de website www.brandersfeesten.nl is het complete programma terug te vinden, zodat je per dag kunt bepalen wat je beslist wilt beleven. Of gebruik de officiële Brandersfeesten App,te downloaden in de Appstore (https://itunes.apple.com/.../app/brandersfeesten/id1028393853...) en de Playstore (https://play.google.com/store/apps/details...)! Onmisbaar tijdens je bezoek aan de Brandersfeesten. Je vindt hier natuurlijk het programma en de plattegrond waardoor je niets meer hoeft te missen.

Ga je liever met een plattegrond van papier op pad, dat is er altijd nog de Branderfeestenkrant, naast het complete programma en de plattegrond, lees je ook meer over de programmering bij de horeca. De Brandersfeestenkrant is huis aan huis verspreid en kun je in de binnenstad gratis meenemen op verschillende punten.

Hapje, drankje en muziek

Alle horeca giganten zorgen tijdens De Brandersfeesten dat het aan ambiance niet ontbreekt. De live muziek schalt tot in de late uurtjes over de horecapleinen. Tegen de avond hoef je dus niet naar huis, het muziekprogramma loopt gewoon door. Schuif lekker aan, kom proeven, blijf eten, swingen en meezingen! Kijk op de website, op de App of in de Brandersfeestenkrant op pagina 10 en 11 voor het geweldige programma bij de horeca van Schiedam! Het biedt een rijke hoeveelheid uitstekende horeca met elk een eigen identiteit. Voor de liefhebber een kleine selectie van het grote, gezellige aanbod:

Café Sjiek werkt met zijn sjieke spijzen en dranken al vanaf 2002 als een magneet op alles wat hip, gezellig én sjiek is! Jaren hebben zij gewerkt aan een bruisend Sjiek feest tijdens De Brandersfeesten. Inmiddels zijn zij befaamd om de 3 bruisende party-dagen op een ponton met muziek, bier en bubbels én ook nog eens heerlijke happen, zoals de Sjieke burger.

De Beurs, sinds 2013 een overheerlijke toevoeging aan de stad, heeft een verrukkelijke cheesecake waarvoor mensen van heinde en verre naar Schiedam komen. Op de vrijdagavond kun je met onbeperkt mosseltjes eten voor maar € 25,- een goede basis leggen voor een heel weekend Brandersfeesten.

Bij Brasserie Stadhuis, sinds 2 jaar culinair actief in Schiedam, kun je genieten van hoogwaardige gerechten én het is heerlijk je over te geven aan de zoete zalige Roos 1 cocktail, voor maar € 6,50! Eén slok, je ogen dicht, en je waant je in Marrakesh.

Restaurant Lounge Café Beloofd heeft sinds april een nieuwe eigenaar met de belofte voor een warm welkom, een gezellig terras, een heerlijk bakje koffie, een borreltje, een lunch of een uitgebreid diner. Tijdens De Brandersfeesten kun je hier neerploffen voor een heerlijke hap van de Smokey Joe BBQ en een verkoelend Italiaans ijsje.

Biertapperij het Weeshuis is sinds 1988 gevestigd in het centrum. Met 12 bierkranen en 55 verschillende flesbieren zijn zij de trekpleister voor de bierliefhebber! Tijdens de Brandersfeesten is er een gezellige buitenbar en livemuziek. Vorig jaar, toen na een zonnig Brandersfeestenweekend de laatste noten speelden van 'Rain down on me', ging het zachtjes regenen. Toeval bestaat niet!

Huisman Shantykoren Festival, meezingen mag!

De Shantykoren hangen de slingers op tijdens De Brandersfeesten. Op de Grote Markt, het Land van Belofte en op de Koemarkt zullen de Shanty’s van maar liefst twaalf Shantykoren over De Brandersfeesten galmen. Zij zingen de liederen die de matrozen vroeger op de schepen zongen. Voor de ruwe bolsters met de blanke pit is er op zaterdag en zondag van 16:30 tot 17:00 met alle koren een samenzang op de Grote Markt. Een gezellige en vrolijke noot tijdens De Brandersfeesten. Kom sfeerproeven, meezingen en meedeinen!

Proef Oosterse sferen aan het Raam

Om in Oosterse sferen te komen hoef je niet ver te reizen, Muradiye moskee organiseert samen met de Gemeente, het LIFE College, Stichting Meredia, Mac, Pameijer en de bewoners een aantal leuke activiteiten. Zo kun je bijvoorbeeld een kijkje nemen in de moskee. Daarnaast kun je in Oosterse sferen komen met verse munt-appelthee en allerlei Turkse heerlijkheden. Er zijn diverse bijzondere muzikale optredens en Derwisjen draaien verbazend snel om hun as op meegaande muziek. Pameijer bakt pannenkoeken en het Life College verzorgt spelletjes.

De Brandersfeestenshow met René Froger en Martijn Fisher

Het Land van Belofte, de doorgang naar het bruisende hart van Schiedam, is op zaterdagavond 26 september de place-to-be. De Brandersfeesten trakteert het publiek op een spetterende show die voor iedereen gratis toegankelijk is en door de bekende presentator Manuel Venderbos wordt gepresenteerd! De veelzijdig acteur en zanger Martijn Fisher zal de Nederlandse legende en volksheld André Hazes laten herleven. Showbizztopper René Froger, die al voor veel uitverkochte stadions en theaters heeft gezorgd, geeft de garantie voor een onvergetelijke avond. Natuurlijk knallen we de avond in met een uitzinnig vuurwerk! Na De Brandersfeestenshow zorgt de horeca tot in de late uurtjes voor een geweldig avondprogramma.

Struinen en shoppen

Hoe gezellig is het om te struinen langs een ongelooflijke hoeveelheid onweerstaanbare aanbiedingen en handige items. Je kunt slenteren langs wel 300 kramen op het Broersveld, de Broersvest en de Lange Kerkstraat. De leukste koopjes, de lekkerste hapjes en bijzondere artikelen staan uitgestald. Daar wordt je hebberig van! En of dat nog niet genoeg is, tegenover het Autoplein gaan de kofferbakken open om bijzondere, nieuwe en oude spullen aan het publiek aan te bieden. Zoeken, struinen en genieten tijdens de kofferbakverkoop!

Overdekt winkelen

De winkels zijn op zaterdag en op zondag geopend met extra entertainment in het winkelcentrum de Nieuwe Passage. De ondernemers van dit gezellige overdekte winkelcentrum hebben voor ouderwetse gezelligheid gezorgd. Op zaterdag komt er bezoek uit de 18e eeuw. Madame Silhouette, een vrolijke Franse dame van stand knipt silhouetten die direct mee naar huis genomen mogen worden. Bekakte doch vriendelijke lakeien delen iets lekkers uit en een klassiek duo laat de bezoekers genieten van de schoonheid van toen. Zondag zijn de winkels in de binnenstad en in De Nieuwe Passage open van twaalf tot vijf uur en staan in het teken van Japanse sferen. Zo is de Japanse vouwkunst te bewonderen bij het Origamitheater Orikadabra. De acteurs weten in een ‘handomdraai’ van een stuk papier een ‘levend’ figuur te maken. De Geisha’s met hun authentieke parasol en waaier, laten je meegenieten van de Japanse schoonheid. Een Rijstkorrelschrijver schrijft gratis je naam op een rijstkorrel. Dit brengt geluk en voorspoed, dus doen! In Parkeergarage de Passage kun je het hele weekend van de Brandersfeesten gratis parkeren! Openingstijden: Vrijdag en zaterdag open tot 02.00 uur en zondag tot 22.00 uur

Hoogstraat op stelten

Een verrassend staaltje kleurrijk buitentheater zet de Hoogstraat op stelten. Je ziet ze al van ver. Op hoge poten paraderen zij met de meest uitzinnige creaties over de Hoogstraat.

Groen, duurzaam en gezond

De gemeente Schiedam initieert een duurzaamheidsmarkt op de Broersvest. Hier staan de pioniers van de toekomst. Diverse groene ondernemers informeren het publiek over duurzame producten, mogelijkheden en diensten die een belangrijke rol vervullen in het behoud van het milieu!

Afval? Niet op straat!

Uitgekauwd, flesje leeg of klaar met je sigaret? Natuurlijk gooi je ook tijdens de Brandersfeesten je afval niet op straat. En op zaterdag 26 september kun je op een wel heel bijzondere manier je afval inleveren bij Irado. Tijdens de Brandersfeesten heeft Irado er een mooie bestemming voor. Want op zaterdag plak je je oude kauwgom op een kunstzinnige kauwgomboom en word je flesje onderdeel van een indrukwekkend kunstwerk. Zoek je nog een plek om je sigaret uit te maken? Gebruik dan de asbakfiets bestuurd door een levensgrote sigaret! En ook papier en blikjes gooi je niet zomaar weg. Houd zaterdag je ogen en oren goed open en ontdek, verspreid door de stad de bijzondere inzamelpunten van Irado.

Rondrit

Irado nodigt je uit voor een rondrit in een van de wagens. Kom aan boord en ervaar tijdens een ritje van twintig minuten hoe het is om op de vuilniswagen te rijden. De chauffeurs vertellen je graag over hun werk. Wil je meerijden? Opstappen kan op zaterdag 26 september tussen 11.00 en 16.30 uur bij Huis te Riviere.

Chocolade Festival

Dompel je onder in de wereld van de Chocolade. De Bonte Koe zorgt voor een gratis Chocolade Festival aan de Lange Haven met workshops, muziek, demonstraties en vooral heel veel chocolade.

Laat je meeslepen in de hemelse wereld van Willy Wonka in het bruisende hart van Schiedam. De Bonte Koe in Schiedam is recent al fors gegroeid, voor het festival staat een groter deel van Schiedam in het teken van chocolade. Naast de productielocatie, de winkel en tearoom aan de Lange Haven, wordt de Havenkerk omgetoverd tot een chocoladeparadijs en zal het Koninklijke jacht de Piet Hein aanmeren voor de Royal High Tea’s. Een prachtige setting voor de workshops, demonstraties, proeverijen, masterclasses, high tea’s en chocolade diners. Van een chocolade 3-D printer tot chocopasta. Jonge kunstenaars en food designers maken de meest bijzondere chocoladekunstwerken. Alles kan, niets moet én toegang tot het festival is GRATIS!

Inschrijven voor workshops kan via: www.chocoladefestivalschiedam.nl

Historische Branderszwemtocht

Op zaterdagochtend slaat een internationale groep professionele zwemmers en recreatiezwemmers hun slag door de historische havens van Schiedam voor Stichting Spieren voor Spieren. Tijdens de historische Branders Zwemtocht zullen openwaterzwemmers op zaterdag tussen 11:00 uur en 13:00 uur hun slag slaan door de havens van Schiedam. Het startschot wordt gegeven in de haven bij Nolet. Een bijzonder gezicht die gekleurde zwemmutsjes in de havens en de enthousiaste toeschouwers op de kade. Zowel internationale wedstrijdzwemmers als recreanten werken zich in het zweet voor Stichting Spieren voor Spieren.

De 3 km lange tocht is geïnspireerd op de zwemwedstrijd die 102 jaar geleden werd gehouden tijdens de onafhankelijkheidsfeesten in Schiedam. De zwemmers zwemmen door de Nieuwe Haven, via de Korte Haven en de Schie waar zij de finish aantikken bij Molen de Vrijheid aan de Noordvest. Elke deelnemer wordt vereerd met een herinneringsmedaille.

Nieuw in 2015: Naast de 3km komt er ook een 1km zwemtocht! Net zo spectaculair alleen iets korter waardoor iedereen de zwemtocht kan beleven. Beide afstanden worden middels zeer professionele tijdmetingen geregistreerd.

De Brandersfeesten toen en nu Heerlijk slenteren langs het water en de sfeer proeven van De Brandersfeesten van weleer. Ouderwetse gezelligheid, lichtjes en schepen vindt je aan de Korte Haven en aan de Buitenhavenweg. De watersportverenigingen zullen ook deze editie weer zorgen voor een belangrijk stukje nautiek en nostalgie.

Tijdens De Brandersfeesten is het ook een mooie gelegenheid om binnen te wandelen in de mooiste bibliotheek van Nederland in de Korenbeurs. De Bibliotheek Schiedam heeft een bijzondere tentoonstelling waar je met een vleugje nostalgie kan genieten van de foto’s van 30 jaar Brandersfeesten! Dat waren nog eens tijden.

Brandersfeesten EXTRA

Maak je bezoek aan de Brandersfeesten nog leuker met één van de twee bijzondere arrangementen.

Vrijdag 25 september 18:00 uur - Duur: ± 4 uur

Van Captains Diner tot Speakeasy

Kapitein Jack Kerklaan neemt je mee naar een bijzonder restaurant waar je zult genieten van een traditioneel captains diner. Vervolgens krijg je een ludieke rondleiding door de historische binnenstad van Schiedam. De tour eindigt op een geheime en verrassende parel in de stad, hier laat je je verrassen door de entourage en zal je proosten met een heerlijke cocktail. Kosten € 50,00 (diner incl. 2 drankjes, rondleiding, bezoek speakeasy en Fles Loopuyt Gin)

Zaterdag 26 september 2015 en zondag 27 september 14:00 uur - Duur: ± 2 uur

Met de kapitein door de Brandersstad
Deze rondleiding door de historische binnenstad van Schiedam wordt er een om nooit meer te vergeten. Onze kapitein Jack Kerklaan neemt je mee langs de grachten en door de stegen. Hij vertelt op zijn eigen manier de bijzondere, vaak onbekende wetenswaardigheden van Schiedam. Kosten € 10,00 (koffie, gebak en rondleiding)

Alle informatie is te vinden op www.schiedamtours.nl

Fluisterboot by Night

Vaar mee met de Fluisterboot by Night tour tijdens de Brandersfeesten, op vrijdag- of zaterdag avond. Op de fluisterboten kun je op een ontspannen manier de schilderachtige omgeving, de grootste molens ter wereld en de geschiedenis van de stad ervaren terwijl op de kades De Brandersfeesten wordt gevierd. Veel schippers sluiten het vaarseizoen in Schiedam af tijdens de Brandersfeesten, dus je vaart ook nog eens langs veel pleziervaartuigen en monumentale schepen. Prijs: € 7,50 per persoon. Afvaart op vrijdag 25 september om 20.00 uur. Afvaart op zaterdag 26 september om 18.30 uur. Start- en eindpunt: Museummolen De Nieuwe Palmboom, Noordvest 34. Meer informatie: 010-473 30 00 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor groot en klein (foto van kids & water)

Durf jij met je vrienden of familie in de vetste attracties van de kermis op het Stadserf? Lijkt het je heerlijk om te genieten van het prachtige uitzicht van Schiedam om dan gillend met een bloedvaart naar beneden te suizen? Wil je dronken van het draaien over De Brandersfeesten zwieren? Wil je een gokje wagen, een adrenalineshot of grote happen nemen van een suikerspin? Het kan allemaal op de jaarlijkse kermis van De Brandersfeesten. Kids kunnen voor kermisvermaak ook terecht in de Lange Kerkstraat.

Op en in het water!

Waaghalzen, waterratten en landrotten kunnen aan de voet van Molen de Kameel zowel aan wal als in het water, bij de spannende activiteiten van de scouting, het hart ophalen. Lekker peddelen in een kano, krat stapelen, popcorn bakken, knutselen, ren je rot-spel, en nog veel meer! In de waterballen kun je op het water de vrolijkste capriolen maken zonder één spettertje. Op de kade en het grasveld rondom De Kameel zorgen brandweer en GHOR voor een spectaculair programma. De Zeekadetten en de Schiedamse Scoutinggroepen organiseren op zondag het bungee-roeien. Schrijf ook jouw team in op de website van De Brandersfeesten of van Scouting Schiedam!

Kinderen de baas!

De Hoogstraat, de Appelmarkt én het Museumplein zijn dit jaar dé pret locaties voor onze kleine bezoekers. Terwijl ouders vanaf een terras toekijken, kunnen kinderen zich kostelijk vermaken.

Dankzij Fource Schiedam wordt de Appelmarkt dit jaar omgetoverd tot een paradijs voor onze kleine creatievelingen. Kinderen kunnen hier hun hart ophalen met knutselen, mozaïeken, poppenkast, schminken en nog veel meer!

Kinderactiviteiten met Karel Appel in het Stedelijk Museum

Kijken, doen en beleven op het museumplein en in het Stedelijk Museum in het teken van Karel Appel! Ben jij een echte kunstenaar? Kom dan een zeefdruk maken in de stijl van Karel Appel, een muziek instrument maken of schilderen en tekenen. Je kunt op avontuur tijdens een speurtocht met slangen weetjes en als klap op de vuurpijl een smakelijk ijsje maken in het ijslaboratorium. Dj Stevie Fox draait de hele zaterdag hits voor kids!

Kom maar Kids!

KomKids is er ook bij tijdens de Brandersfeesten op zaterdag én zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Met KomKids & Ko, verzorgen zij opvang voor kinderen tot 4 jaar bij kindercentrum Plantage, Gerrit Verboonstraat 15. Kosten: €5 per uur. Aanmelden en informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In winkelcentrum de Passage zijn zij met een schitterende speelruimte en leuke activiteiten open voor opvang van alle kleine bezoekers vanaf 2 jaar(maximaal 2 uur). Aanmelden is niet nodig. Kosten: €2,50 per uur. Ouders die ingeschreven staan bij KomKids mogen hun kindje altijd gratis bij KomKids & Ko brengen.

Model voor een dag!

Jongens en meisjes van 4 tot 12 jaar kunnen zich, op zaterdag en zondag tussen 12.00 uur en 17.00 uur laten pimpen door het stylingsteam van Komkids & Ko. Zij zorgen dat je er waanzinnig uitziet! Trek je mooiste kleren aan, want na de metamorfose worden gave foto’s gemaakt! Je ouders of begeleiders mogen er natuurlijk bijblijven, maar mogen ook een rondje langs de Brandersfeesten lopen. Geef je nu op voor het arrangement van ongeveer een uur. De foto’s worden binnen een week digitaal toegezonden. Aanmelden en informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Kosten: € 5, Komkids kinderen betalen € 2,50.

Miniatuur Spoorlijn

Vanwege het grote succes kunnen ook dit jaar opa’s, vaders en zonen zich verkneuteren bij de prachtige miniatuur spoorlijn op de Hoogstraat.

Autoplein

De autodealers uit Schiedam en Vlaardingen zorgen voor ronkende gezelligheid op het Autoplein met het nieuwste glanzende aanbod van zuinige en snelle auto’s. Ook zijn er bijzondere modellen en oldtimers te bekijken. Zoals een Excalibur, een oldtimer bus, maar ook een Figaro, een Feyenoord auto, een Ferrari replica en nog veel meer glimmende snelle auto’s. Een dj én Lulu Swing zorgen voor een jazzy, jaren 50 omlijsting. Tante Ans en de Smaakvolvo zorgen voor drankjes en pannenkoeken. Kom je verlekkeren op het Autoplein bij het Huis te Riviere.

Aan het beslag tijdens het Stokers evenement!

Jaarlijks organiseren de Stokers van het Jenevermuseum tijdens de Brandersfeesten, in de Branderij van het Museum, een Stokers-evenement. Ook dit jaar worden voor de vijfde achtereenvolgende keer de kuipen beslag aangemaakt en tijdens de Brandersfeesten afgestookt. De geur van dit bijzondere beslag komt je tegemoet als je het Jenevermuseum binnenkomt. De stokers zullen u tijdens deze dagen uitleg geven over het stookproces en hun bijzondere ambacht. Ook collega stokers van andere distilleerderijen worden voor dit bijzondere evenement uitgenodigd.

De moutwijn die gestookt wordt uit de kuipen met beslag, wordt eerst gedurende 3 jaar gelagerd op eikenhouten vaten. Daarna wordt er moutwijnjenever van gemaakt die uitgebracht wordt als een speciale editie Branderswijn. Ook dit jaar zal er een nieuwe editie Branderswijn uitkomen.

Het Jenevermuseum is overigens tijdens de Brandersfeesten gratis toegankelijk. Er zijn dan ook 2 boeiende tentoonstellingen te bezichtigen

Het complete programma van De Brandersfeesten!

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws