Het meisje dat zeven jaar met de duivel leefde
maandag, 21 september 2015 11:05

Het meisje dat zeven jaar met de duivel leefde

OPERA2DAY presenteert Mariken in de tuin der lusten, een nieuwe opera gebaseerd op het verhaal van Mariken van Nieumeghen. Precies 500 jaar geleden verscheen in Antwerpen de eerste uitgave van dat ‘mirakelspel’. In een nieuwe opera wil OPERA2DAY het ontroerende en intense verhaal op een nieuwe en aangrijpende manier vertellen. Daarvoor wordt samengewerkt met de gerenommeerde partners het Nationale Toneel, Asko|Schönberg en Cappella Amsterdam. Componiste Calliope Tsoupaki schrijft de muziek. De hoofdrol wordt gespeeld door actrice Hannah Hoekstra. Mariken in de tuin der lusten is voor het eerst in Nederland op woensdag 7 oktober, om 20.15 uur, te zien in Theater aan de Schie.

Deze opera gaat over de nieuwsgierige maar ook kwetsbare Mariken op een reis door een duistere wereld. Ze komt daarbij intrigerende karakters tegen, zoals een feeks van een tante, een verleidelijke duivel en een inquisitoire paus. Naar analogie met het drieluik De tuin der lusten van Jeroen Bosch (tijdgenoot van Mariken van Nieumeghen) komt ze vanuit ‘De besloten hof’ nabij Nijmegen terecht in ‘De tuin der lusten’ van het Antwerpse stadsleven, waarin ze zeven jaar lang met de duivel een uitbundig leven leidt. Uiteindelijk gaat ze op zoek naar ‘Boetedoening’ en eindigt vol berouw in het Wittevrouwenklooster in Maastricht. Daar leeft ze geketend en bidt om verlossing.

Calliope Tsoupaki: de Monteverdi van de 20e eeuw

Concept en regie zijn van artistiek leider van OPERA2DAY Serge van Veggel, die voor het libretto samenwerkte met dramaturg Karim Ameur (NT). Calliope Tsoupaki werd gevraagd om de partituur voor de opera te schrijven. The New York Times omschreef haar werk eens als ‘dizzyingly beautiful’ en ze werd in TM Magazine zelfs de ‘Monteverdi van de 20e eeuw’ genoemd.

Mariken: een actrice tussen de zangers

De makers kozen een bijzondere vorm voor deze opera. De hoofdrol van Mariken wordt namelijk gespeeld door Gouden Kalf winnares Hannah Hoekstra van het Nationale Toneel, als actrice tussen de zangers. Naast Hannah Hoekstra worden de andere rollen ingevuld door Harry van der Kamp (oom), Jill Feldman (tante), Julian Podger (duivel), Michael Chance (paus), Truus te Selle (oude Mariken) en acteur Joop Keesmaat (verteller).

Openingstijden bespreekbureau

Toegang tot deze voorstelling is € 29,50. Kaarten reserveren voor deze voorstelling kan via het bespreekbureau, geopend op dinsdag van 13.00 – 16.00 uur en één uur voor aanvang van iedere voorstelling. Telefonisch is de kassa bereikbaar van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 – 16.00 uur op telefoonnummer (010) 2 467 467 en één uur voor aanvang van iedere voorstelling. Online reserveren kan 24 uur per dag via www.theateraandeschie.nl.

Het meisje dat zeven jaar met de duivel leefde

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws