zondag, 10 september 2017 00:35

Het Stedelijk Museum is weer echt van de Schiedammers

Schiedam - Het Stedelijk Museum stond te ver weg van de Schiedammers. Dat was de klacht die meermalen naar voren kwam bij de discussies toen er in 2015 fors extra subsidie naar het museum moest nadat het museum in 2014 in financiële nood was gekomen.

Het museum stond weliswaar zelfs internationaal hoog aangeschreven vanwege de bijzondere Cobra tentoonstellingen en niet voor niets werden programma's als Tussen Kunst en Kitsch en AVRO's Kunstuur in Schiedam opgenomen. Maar het werd te elitair bevonden, het museum stond mijlenver van de 'gewone Schiedammer'.

De gemeente stelde in de zomer van 2015 een extra subsidie van meer dan 1,2 miljoen beschikbaar om het museum te redden, Dat geld werd uitgesmeerd over vijf jaar en de gemeente stelde als voorwaarde dat het museum zelfstandiger werd en zich meer gaat richten op de Schiedammers. Directeur Diana Wind moest het veld ruimen en er werd eerst een 'transitiemanager' aangesteld alvorens de huidige directeur Deirdre Carasso haar intrede deed.

Deirdre begon voortvarend met veranderingen doorvoeren: haar bureau zette ze middenin de tentoonstellingszaal en ze introduceerde 'betaal wat het je waard is' in de horeca van het museum. Maar de grootste klapper was toch wel de vaandel-tentoonstelling. Sindsdien staat Facebook en Twitter vol met foto's van trotse Schiedammers in het Stedelijk Museum, Wie had dat in 2014 kunnen voorspellen? Eerst postte Schiedammers foto's op social media van het vervaardigen van hun vaandel en vandaag toen ze in een heuse vaandeloptocht door de stad liepen.

Het Stedelijk ís weer van de Schiedammers! De leden van Schiedamse organisaties, politieke partijen, verenigingen  en stichtingen trotseerden vanmiddag hoosbuien en onweersklappen om mee te lopen in de vaandeloptocht door hún stad. Een vaandeloptocht georganiseerd in hún Stedelijk Museum door het museum, de Historische Vereniging  en Stichting Mooi Werk.

Foto: Facebook/Stichting Mooi Werk

Het Stedelijk Museum is weer echt van de Schiedammers

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws