dinsdag, 03 oktober 2017 18:55

Hoge waardering en veel gebruik voor vrij reizen voor minima in Schiedam

Schiedam - In Schiedam mogen minima nog tot 1 april 2018 vrij reizen. Deze mogelijkheid is er al vanaf 1 juli 2015. Vandaag is de evaluatie ervan naar de gemeenteraad gestuurd. Wat blijkt: het gebruik van het Openbaar Vervoer steeg en er was een hoge waardering voor de voorziening.

Zie ook de video van de start van het project: https://popuptv.nl/video/vrij-reizen-ov-voor-schiedamse-minima-van-start

Het Kenniscentrum MVS en het bureau RadarAdvies hebben de evaluatie uitgevoerd tussen juni en augustus 2017. Het ging om een kwantitatief en kwalitatief onderzoek naar de ervaring en waardering van de gebruikers van de voorziening ‘vrij reizen voor minima’.


Hoger gebruik dan verwacht
Er is meer gebruik gemaakt van het OV dan voorheen. Daarmee is een zeer belangrijk doel bereikt: het vergroten van de toegankelijkheid van het openbaar vervoer en het verbeteren van de verkeersmobiliteit van de doelgroep. De omvang van de doelgroep werd bij aanvang van de voorziening ingeschat op ruim 5000 deelnemers; dat aantal blijkt op 6.102 te liggen. Het aantal gemaakte reizen is bijna drie keer zo hoog als van tevoren verwacht. Er is het meest gebruik gemaakt van de tram, met name lijn 21 en 24; er is vrijwel evenveel gereisd met de metro. Met de bus werden ongeveer half zoveel reizen gemaakt, ongeveer 1 op de 10 reizen werden met lokale buslijnen gemaakt.

Hoge waardering
Unaniem is de positieve waardering van de respondenten. Reizigers zijn zeer tevreden met ‘vrij reizen voor minima’. Ze ervaren een grote impact van de regeling, zowel op hun individuele levens als op het maatschappelijke leven. Zo is meerdere malen aangeven dat de ‘kwaliteit van leven’ sterk is toegenomen. Ook ervaren ze meer geluk doordat zij vaker leuke activiteiten kunnen ondernemen, meer sociale interacties hebben en vaker een ander kunnen helpen.

Hoge waardering en veel gebruik voor vrij reizen voor minima in Schiedam

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws