zondag, 13 september 2015 16:54

Holland Baroque speelt Die Kunst der Fuge in ’t Huis te Poort

Hoewel een complete programmering voor het nieuwe seizoen er – als gevolg van de onzekere financiële situatie – nog niet inzit, is het toch haalbaar gebleken een aantal avonden te organiseren. Dat is mogelijk gemaakt door bevriende musici die bereid bleken om slechts zeer bescheiden honoraria te vragen, en in het geval van het openingsconcert, door een trouwe bezoeker die de avond persoonlijk sponsort!

Dat openingsconcert op 2 oktober wordt uitgevoerd door Holland Baroque (voorheen Holland Baroque Society), een van Nederlands bekendste en meest spraakmakende ensembles. Hun frisse, grensverleggende en vaak gedurfde benadering van barokmuziek heeft ze een forse schare fans bezorgd.

Het ensemble speelt Die Kunst der Fuge (BWV 1080) van Johann Sebastian Bach (1685-1750). Dit werk – het ultieme bewijs van Bach's muzikale intelligentie – is misschien niet de meest toegankelijke schepping van de meester, maar beslist een van de meest intrigerende. Met de precisie van een wiskundige onderzoekt hij alle denkbare muzikale mogelijkheden van een ogenschijnlijk eenvoudig thema.

Bach heeft geen aanwijzingen gegeven voor de instrumentatie, dus het staat een ieder vrij daaraan een eigen invulling te geven. Zodoende zijn er vele versies bekend: op klavecimbel, orgel, blokfluit en zelfs op saxofoon. Holland Baroque kiest voor een bezetting van strijkers met klavecimbel.

De uitvoering is in handen van Judith Steenbrink en Nadine Henrichs, viool, Esther van der Eijk, altviool,

Barbara Kernig, cello en Tineke Steenbrink op klavecimbel.

Vrijdag 2 oktober 2015, 20.15 uur

Kaarten € 17,50 in de voorverkoop, € 20,00 aan de zaal (CJP € 2,50 korting)
Reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per telefoon 06 511 721 00

't Huis te Poort
Dam 28-30
Schiedam
www.thuistepoort.nl­­

Foto: Wouter Jansen

Holland Baroque speelt Die Kunst der Fuge in ’t Huis te Poort

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws