maandag, 21 september 2015 11:08

Iconen van The Soul Jazz Records Sound System naar Podium grounds

The Soul Jazz Records Sound System is de DJ-arm van het beruchte Britse platenlabel Soul Jazz Records. Een groot deel van hun releases zijn muziekcompilaties uit de belangrijke Studio One in Kingston, Jamaica. Het resultaat is een brede mix van reggae, punk, latin, disco, dubstep, Brazilian, jungle en meer. Releases komen van o.a. Digital Mystikz (dubstep), Subway (electro), Tetine (baile funk) en het legendarische ESG. Het label verlegt ook zijn grenzen en bracht compilaties uit van post-punk, elektronica en wereldmuziek, naast een aantal eigen werken en singles van artiesten. Eén van de meest memorabele releases is de 100% dynamite collectie van Studio One. Komende zaterdag is The Soul Jazz Records Sound System te bewonderen in Podium Grounds met special guest: hiphopkoning Soweto Kinch.

Soweto Kinch mengt postbop jazz met hiphop en Engelse soul, en doet dat op een volstrekt overtuigende manier. Of, zoals De Volkskrant schreef: “Hij wisselt melodieuze hiphop af met stukken hardcore jazz. Daarbij laat hij de tegengestelde ritmes van swing en rap naar elkaar toe kruipen.” Kinch zelf (in het NRC): “Als saxofonist moet je de taal begrijpen die innovatieve jazzmusici als John Coltrane, Sonny Rollins, Charlie Parker en Duke Ellington spraken. Maar naast die jazzcultuur zie ik de ongelofelijke kracht van rap.” Soweto Kinch weet beide muziekvormen naadloos in elkaar over te laten gaan. “Ik zie het zo: mijn linkerhand is hiphop en mijn rechter is jazz. Beide horen bij mijn lichaam.”

Soweto Kinch speelt sinds z’n negende saxofoon. Zijn debuut-cd Conversations with the Unseen (2003) wordt als grensverleggend beschouwd. Kinch won diverse prijzen, waaronder de prestigieuze BBC Radio Award ‘Best Instrumentalist & Best Band.’ Hij is altijd maatschappijkritisch en trakteert zijn toehoorders op sociaalbewuste raps, felle beats en warme solo’s. Kinch blijft zich voortdurend vernieuwen en is altijd op weg naar nieuwe muziek en thematiek. Daarbij verwijst hij naar vooruitstrevende jazzartiesten als Charles Mingus en maatschappijkritische rappers als KRS-One.

Datum: zaterdag 26 september
Locatie: Grounds, Pieter de Hoochweg 125, Rotterdam
Aanvang: 21:00
Entree: vvk: 10 euro / deurverkoop: 12,50 euro
Ticketlink: https://www.reswmdc.nl/kassa/index.php?v=370&m=6309b76837e6cea2dc12fb4a1185d5ab

Iconen van The Soul Jazz Records Sound System naar Podium grounds

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws