vrijdag, 24 juni 2016 17:41

Iedereen is van de wereld... Avond van Schiedammers voor Schiedammers

Schiedam - Maandag 20 juni was de Internationale Dag van de Vluchteling. De Manifestgroep ‘Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen, samen met Vluchtelingenwerk en de medewerking van Gemeente Schiedam, presenteerde 's avonds in het Wennekerpand een bijzondere avond, met verhalen, gedichten, muziek en theater waar de 90 aanwezigen aandachtig naar luisterden.

Zij hoorden de jonge Kinan uit Syrië zeggen: “Ik beschouw mijzelf als een mens die hier in Schiedam is geboren.” Kinan wil zijn studie werktuigbouw weer oppakken. En Turks, Frans en Noors leren.

Ik geef nooit op!

Dichter Negash, uit Eritrea en bijna drie jaar in Nederland, werd ‘helemaal gek’ op de Nederlandse taal: “Ik ging bij wildvreemde mensen staan om naar hun woorden te luisteren. Soms vroeg ik wat ze betekenden. En nu kan ik vragen aan iemand die naar de kapper is geweest of hij van de trap is gevallen.” Negash had dan ook een ‘supertaalcoach’. En hij blijft zoeken naar werk in Schiedam: “Ik geef nooit op!”

Hamlet in Schiedam

Zo werd het een heel interessante en warme avond, er was tijd voor verdieping en elkaar inspireren, met onder meer zang van The Caffeine, wat een stemmen hebben die meiden, een korte toespraak van burgemeester Cor Lamers, het aanbieden van een welkomstpakket, een intrigerend samenspel van strings & vocals door Ghirmay en ten slotte een proeve van Hamlet, het beroemde stuk van Shakespeare dat Koen Wouterse van de Stokerij met een paar hoofdrolspelers geheel hebben toegeschreven naar het Nederland en het Schiedam van nu. Naar de ‘vluchtelingencrisis’ die wellicht in de eerste plaats onze crisis, onze verwarring is. Wat betekent het om verdraagzaam, solidair, humaan en barmhartig te zijn? Realiseren we ons wel ‘hoe duur vrijheid is’? Deze vragen bleven nog lang hangen in het Wennekerpand.

Manifestgroep Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Iedereen is van de wereld... Avond van Schiedammers voor Schiedammers

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws