donderdag, 31 augustus 2017 13:35

In memoriam: Marian de Mol de Mooij gaf vele mensen kansen

nieuwe stadsblad

Schiedam - In de nacht van zaterdag op zondag is Marian M. de Mol de Mooij overleden aan de gevolgen van een zware longontsteking. Zaterdagavond kreeg ze het ontzettend benauwd en regelde een buurvrouw spoedvervoer naar het Erasmus MC. Medicatie mocht niet baten.

Door: Kor Kegel

 

Marian was in slechte conditie door aanhoudend bloedverlies, een onherstelbare kwaal die ze had overgehouden aan een te langdurige bestraling. Het putte haar uit. Een paar weken geleden was ze ook al twee keer in het ziekenhuis beland.

Marianne M. de Mol de Mooij – ze noemde zichzelf vaak M4 – zat van 1994 tot 2001 in de Schiedamse gemeenteraad. Will van Wijk was toen fractieleider van de VVD. Hij herinnert zich Marianne als een kritisch raadslid met uitgesproken meningen. ,,Niet altijd de mijne, maar we konden lang argumenten uitwisselen en soms kon ze mij overtuigen en andere keren was ze flexibel genoeg om tegen mij te zeggen dat ze het zo nog niet had gezien. Daarna dronken we een goed glas wijn,'' zegt Van Wijk.

Hij prijst haar dossierkennis. ,,Marianne kon zich helemaal vastbijten in actuele problemen. Ze vond het prettiger als ik het woord voerde, en niet zij zelf, maar ze droeg me dan wel een enorme dossierkennis aan. In de toen tamelijk grote VVD-fractie had zij een bepalende rol door haar inzicht in feitelijke situaties."

Oud-burgemeester Scheeres maakte haar mee in de raadscommissie Economische Zaken. ,,Ik was onder de indruk van haar deskundigheid. Ik vermoed dat haar prominente rol in de Maatschappij voor Nijverheid en Handel daaraan bijdroeg.'' ,,Wat ik heel frappant vond,'' vervolgt hij, ,,ze was mediator en dat is een kwaliteit waarin je mensen uit een conflictsituatie tot elkaar brengt. Ik meen dat ze daar heel goed in was. En wat je dan niet verwacht: ze kon zich in vergaderingen heel kwaad maken! Als iets in haar ogen niet goed was, reageerde ze furieus. Maar ze bleef zichzelf. Als we de degens gekruist hadden, kreeg ik voor het naar huis gaan toch altijd drie zoenen.'' Na haar vertrek als ambtenaar op het ministerie van Binnenlandse Zaken was M4 maatschappelijk zeer actief. Ze was lid van het hoofdbestuur van De Maatschappij en voorzitter van de regionale Stichting Mentor. Ze hielp veel startende ondernemers op weg. Al voor haar echtscheiding in maart vorig jaar ging Marianne zich Marian noemen. De naam De Mol hield ze aan en ze heeft zelf nooit het verbindingsstreepje willen gebruiken tussen De Mol en De Mooij. Ondanks de toenemende vermoeidheid keek ze zo goed als ze kon om naar haar moeder. Marian is 63 jaar geworden. De uitvaartplechtigheid vindt donderdag in besloten kring plaats in haar geboortedorp Oegstgeest.

 

In memoriam: Marian de Mol de Mooij gaf vele mensen kansen

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws