donderdag, 26 mei 2016 22:54

Inspirerende werkconferentie Nieuwlanders Aan Het Werk

Schiedam - Met maatwerk en een gezamenlijke aanpak wil de gemeente Schiedam ervoor zorgen dat meer werkzoekenden in de wijk Nieuwland aan het werk kunnen. Dit is de uitkomst van de werkconferentie die donderdagmiddag 26 mei werd gehouden door De Kansenfabriek Nieuwland. Onder deze naam werken de gemeente, Woonplus Schiedam en Stroomopwaarts MVS het WijkActieProgramma (WAP) Nieuwland uit.

Tijdens een inspirerende bijeenkomst boog een gemêleerd gezelschap zich over de vraag ‘Hoe zorgen we dat meer Nieuwlanders bij Schiedamse bedrijven aan het werk gaan?’. Op de werkconferentie waren vertegenwoordigers vanuit het onderwijs, de arbeidsmarkt, van kennis- en netwerkorganisaties en de organiserende partijen aanwezig, maar ook bewoners van Nieuwland. Namens de organisatie leidden wethouder Mario Stam (werkgelegenheid) en directeur Bob Venhuizen van Woonplus het programma in.

“Sinds Nieuwland in 2008 door het Rijk werd aangemerkt als zogeheten Vogelaar-wijk, zijn diverse positieve veranderingen ingezet. Het Rijk heeft zich teruggetrokken met initiatieven, maar de gemeente Schiedam gaat door. Zeker omdat door de bewoners is gevraagd de werkloosheid onder Nieuwlanders een halt toe te roepen”, aldus wethouder Mario Stam. De werkloosheid in deze wijk onderscheidt zich namelijk minder positief dan elders in Schiedam. In het kader van het WijkActieProgramma (WAP) Nieuwland hebben bewonersorganisaties gevraagd of de gemeente wil zoeken naar mogelijkheden om wijkbewoners (weer) aan het arbeidsproces te laten deelnemen. Daarop heeft de gemeente samen met Woonplus Schiedam de Kansenfabriek opgezet om Nieuwlanders te motiveren hun talenten te benutten.

Op de werkconferentie werden enkele prikkelende pitches gegeven waarbij onder andere ontwikkelingen op de arbeidsmarkt aan de orde kwamen, evenals voorbeelden uit andere gemeenten, ervaringen van bewoners, werkgevers en van een bedrijf dat hoogwaardig produceert in een sociale omgeving. In twee gespreksrondes werd vervolgens gekeken welke mogelijkheden in de Schiedamse situatie passen en wat als conclusie aan de gemeente, Stroomopwaarts, bewoners en ondernemers wordt meegegeven.

Maatwerk is nodig, zodat zowel een jongere werkzoekende in Nieuwland een start op de arbeidsmarkt kan maken als een veertiger/vijftiger (noodgedwongen) een ander carrièrepad kan inslaan. Vanuit de Kansenfabriek Nieuwland wordt ook een werk- en leerbedrijf opgezet om werkzoekenden ervaring op te laten doen.

Foto: Twitter/Jeffrey Davidsz

Inspirerende werkconferentie Nieuwlanders Aan Het Werk

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws