maandag, 12 juni 2017 09:43

Internationale Dag van de Vluchteling in Wijkcentrum Dreesplein

Schiedam - Dinsdag 20 juni 2017 om 20.00 uur wordt de Internationale Dag van de Vluchteling gevierd in Wijkcentrum Dreesplein.

“De huidige vluchtelingencrisis laat weinig ruimte voor humaniteit en wordt vooral uitgevochten op economische argumenten en angst voor vreemdelingen. Miljoenen mensen worden heen en weer geslingerd in een eindeloos debat over quota en budgetten”. 'Op dinsdag 20 juni, de Internationale dag van de vluchteling, staan we in Schiedam stil bij de opvang van vluchtelingen en de noodzaak van medemenselijkheid' schrijven Wim van der Eijk en en Juan Heinsohn. 

'Er zijn op dit moment meer dan 65,3 miljoen mensen die uit hun huis, stad, of land zijn gevlucht. Een recordaantal van 40,8 miljoen mensen is ontheemd in eigen land. 21,3 miljoen vluchtelingen en 3,2 miljoen asielzoekers kwamen terecht in ontwikkelde landen.

Schiedam huisvest gemiddelde 100 vluchtelingen per jaar. Met de inzet van vele organisaties en vrijwilligers, is Schiedam bezig vluchtelingen te huisvesten, begeleiden en helpen zich aan de nieuwe realiteit aan te passen.

Op 20 juni zal Burgemeester Lamers de aanwezigen informeren over wat Schiedam het afgelopen jaar heeft kunnen betekenen voor vluchtelingen.

In Procedure
Na huisvesting en inburgeringstraject, is de familiehereniging een van de belangrijkste momenten voor vluchtelingen. Om een indruk te geven wat de familiehereniging betekent voor veel vluchtelingen en het belang van dit moment in hun nieuwe leven, projecteren we in het programma van 20 juni de documentaire In Procedure van regisseur Jiska Rickels.

De film vertelt het verhaal van Hassan, een vader die is gevlucht naar Nederland om zijn gezin te redden. Via audioberichtjes staat hij in contact met zijn vrouw Fadia en zijn kinderen, waaronder zijn ernstig zieke dochter Yomna (15). Terwijl Hassan wacht op de uitslag van zijn procedure vraagt Yomna hem wanhopig wanneer ze zich bij hem kunnen voegen. Intussen wordt de situatie in Syrië steeds grimmiger. Waar vorig jaar nog bij velen onbegrip heerste over de vlucht van al die mannen alleen, zonder hun gezin, laat de film zien dat Hassan een beslissing neemt die elke vader zal herkennen.

Na de film volgt een gesprek/discussie onder leiding van Bart de Leede. De belangrijkste vraag hierbij is: wat kunnen wij als Schiedammers betekenen voor mensen hier in de stad die in dergelijke omstandigheden verkeren.

Iftar maaltijd
De avond wordt afgerond met een eenvoudige Iftar maaltijd.

In verband met de catering graag aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Manifestgroep Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen
De Manifestgroep Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen, opgericht in oktober 2015, is een groep vrijwilligers die activiteiten ontwikkelt gericht op het vergroten van draagvlaak voor de opvang van vluchtelingen. Het programma van dinsdag 20 juni wordt georganiseerd met ondersteuning van Stichting Meredia, DOCK Schiedam, VluchtelingenWerk Schiedam en Willemijn Cerutti van ceruttifilm.nl.


Foto: Jan van der Ploeg
Internationale Dag van de Vluchteling in Wijkcentrum Dreesplein

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws