maandag, 24 augustus 2015 11:22

Irado genomineerd voor Alfabetiseringsprijs 2015

Irado is genomineerd voor de Alfabetiseringsprijs 2015 van de Stichting Lezen & Schrijven, in de categorie taalscholing. Het winnen van de Alfabetiseringsprijs zou een extra stimulans zijn voor de medewerkers die aan de taaltrainingen meedoen en de medewerkers die zich inzetten als taalvrijwilliger. Elke stem telt, dus stem mee op: http://www.tijdvoortaal.nl/nominaties

Irado vindt dat iedereen een eerlijke kans verdient en doet er alles aan om taalachterstand bij medewerkers onder de aandacht te brengen, op te sporen en aan te pakken. Inmiddels hebben 17 vaste medewerkers en 60 werkzoekende taallessen bij Irado gevolgd. Dankzij hun eigen inzet en de begeleiding van een taaldocent en taalvrijwilligers hebben ze hun taalvaardigheden sterk verbeterd. Hierdoor kunnen ze weer gemakkelijker de benodigde diploma's/certificaten voor hun werk behalen. Sommige medewerkers hebben zelfs voor het eerst voorgelezen aan hun (klein)kinderen of een e-reader aangeschaft.

Bespreekbaar maken
In Schiedam ligt volgens Stichting Lezen & Schrijven de gemiddelde laaggeletterdheid op 20 procent. Bij Irado volgt circa 6 procent van de medewerkers nu taalles. Veelal schamen mensen zich voor dit probleem, daarom wil Irado het onderwerp bespreekbaar maken en hebben teamleiders een workshop gevolgd zodat zij taalproblemen onder hun medewerkers kunnen herkennen. Irado helpt ook werkzoekenden aan het werk met behoud van uitkering door een werkstage aan te bieden van 3 tot 12 maanden. Zij moeten minimaal Taalniveau A2 hebben om in aanmerking te komen voor het begeleidingstraject door een jobcoach naar (vast) werk buiten de organisatie. De taallessen die Irado aanbiedt, bieden hulp voor de werkzoekenden die de Nederlandse taal niet goed beheersen.

Week van de Alfabetisering
De Nationale Alfabetiseringsprijzen zijn prijzen voor personen of organisaties die zich in het bijzonder inzetten voor een geletterde samenleving en worden uitgereikt op maandag 7 september tijdens de opening van de Week van de Alfabetisering. Uit ruim vijftig aanmeldingen heeft een onafhankelijke jury negen kandidaten genomineerd in de drie categorie├źn: Taalscholing, Agendering en Preventie. Irado behoort tot de categorie Taalscholing Mensen die op Irado willen stemmen, kunnen elke 36 uur stemmen, maar moeten wel ook op de twee andere categorie├źn stemmen. (bron: Stichting Lezen & Schrijven).

Irado genomineerd voor Alfabetiseringsprijs 2015

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws