donderdag, 01 januari 2015 14:11

Jaarwisseling in Schiedam verloopt in prettige sfeer

De overgang naar 2015 is in Schiedam goed verlopen. Burgemeester Lamers bezocht tijdens de jaarwisseling verschillende plaatsen in de stad: "Er heerste een prettige sfeer. Mensen wilden vooral feestelijk het nieuwe jaar in. Ook op plaatsen waar het in voorgaande jaren niet altijd goed ging, is de jaarwisseling nu goed verlopen, mede dankzij de inzet van een groot aantal wijkbewoners. Ik dank alle Schiedammers die hieraan hebben bijgedragen en in het bijzonder de medewerkers van politie, brandweer, Irado en de gemeente."

Er deden zich geen grote incidenten voor. Rond 22.00 uur was op de Parkweg bij het Dreesplein een kerstboombrand, waar door enige tientallen jongeren vuurwerk in werd gegooid. Het vuur is door de brandweer is gedoofd. Twee jongeren, die zich vervelend gedroegen, werden door de politie aangehouden. Daarna bleef het rustig. In de P.J. Troelstralaan moest de brandweer er aan het begin van de avond aan te pas komen om kerstbomen te verwijderen, die tegen de gevel van een snackbar in brand waren gestoken. Het pand liep enige schade op. Op de Rotterdamsedijk brandde een motor uit, in Oost en in de Gorzen sneuvelden door vuurwerk enkele autoruiten.

Afsteektijden

Dit jaar mocht vuurwerk voor het eerst pas vanaf 18.00 uur worden afgestoken in plaats van vanaf 10.00 uur 's ochtends. De indruk is dat het overdag rustiger was dan in voorgaande jaren, al nam het aantal knallen wel toe naarmate het tijdstip van 18.00 naderde.

Schade

In de aanloop naar de jaarwisseling trad aanzienlijk minder schade op dan in voorgaande jaren, mede doordat afvalbakken en parkeerautomaten preventief waren afgesloten. Doordat er op veel plaatsen zwaar vuurwerk werd afgestoken, raakte verspreid over de stad toch straatmeubilair beschadigd. De komende weken wordt de schade door de gemeente geïnventariseerd en hersteld.

Schoonmaken

Op een aantal plekken in de stad, zoals op de Aleidastraat en in Tuindorp, pakten bewoners gelijk na de laatste vuurpijl de bezem en veegden zij de straat schoon. Andere mensen gaven aan hiermee op nieuwjaarsdag aan de slag te gaan, al dan niet via een georganiseerd initiatief, zoals de BuurTvrouw in Schiedam-West. Het opruimen van vuurwerkresten is belangrijk, omdat zo wordt voorkomen dat kinderen eventuele blindgangers alsnog proberen af te steken. Vuurwerkafval en kerstbomen kunnen op vrijdag 2 januari van 9.00 tot 15.00 uur op acht plaatsen in Schiedam worden ingeleverd bij Irado. De komende week gaat Irado aan de slag om de stad verder schoon te maken.

 

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws