vrijdag, 07 april 2017 20:46

Jeroen Ooijevaar niet verkiesbaar in 2018

Schiedam - Fractievoorzitter Jeroen Ooijevaar van GroenLinks Schiedam stelt zich niet kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Na 8 jaar raadslidmaatschap vindt hij het tijd voor vernieuwing in de raad. “Als je telkens roept dat de raad moet vernieuwen, moet je er zelf ook niet te lang in blijven zitten.”

Jeroen Ooijevaar nam, na opvolgend raadslid te zijn geweest, in 2010 zitting in de gemeenteraad, was lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 en is in de huidige raadsperiode fractievoorzitter. “Ik heb alle rollen dus gespeeld. Het wordt tijd dat er een nieuwe garde op het toneel verschijnt.”

Motieven
Jeroen heeft drie redenen om het stokje door te geven. De eerste (“het is wat clichématig”) is zijn gezin. Met een zoon van 5 en een dochter van 2 is vrijwel elke doordeweekse avond weg zijn een flinke belasting, ook voor zijn vrouw Eva.

De tweede reden is vernieuwing in de raad. Na 8 jaar zijn de meeste onderwerpen, uitvoeringsprogramma's en andere beslispunten al eens langsgekomen. “Ik heb altijd geroepen dat de gemeenteraad moet sprankelen. Ik weet zeker dat vriend en vijand het erover eens zijn dat ik daaraan bijdraag, maar ik wil voorkomen dat de prik er op een gegeven moment af is. Ik zie voorbeelden in de raad van mensen die te veel op de automatische piloot draaien, ik wil zelf niet zo'n voorbeeld worden.”

De derde reden is dat Jeroen zich inhoudelijk verder wil ontwikkelen in zijn vakgebied als socioloog. Als projectleider van de onderzoeksgroep migratie en integratie bij het Centraal Bureau voor de Statistiek wil hij verder de diepte in en wil hij verder met een proefschrift waarvan de voorbereiding al een tijd in de ijskast liggen.

Annalen
Jeroen wil graag de Schiedamse politieke geschiedenis ingaan als een kritisch raadslid dat het debat niet schuwt, die de raad graag trakteert op metaforen en met zijn betogen afweek van de standaarden. Zo citeerde Jeroen in raadsvergaderingen Bordewijk en behandelde hij vlak na de dood van Drs P. een raadsstuk in de vorm van een olleke bolleke.

Toekomst
Schiedam is nog niet van Jeroen af. Ik denk niet dat ik volledig cold turkey ga afkicken. Ik zal heus wel een of andere rol bij GroenLinks blijven spelen. Daarnaast zijn er zoveel goede initiatieven in Schiedam die wel wat menskracht kunnen gebruiken. En wat ik heel erg mis bij de lokale omroepen is een goed politiek programma met vakkundig commentaar. Na een politiek pensioen lijkt dat me erg leuk om te doen.

En in de toekomst sluit Jeroen een terugkeer op de lijst zeker niet uit. “Het raadswerk is veel te leuk om voor altijd vaarwel te zeggen. Wie weet wat 2030 brengt!” En helemaal onherkiesbaar wil Jeroen ook nog niet zijn. “Lijstduwer, die rol heb ik nog niet gespeeld! Dat wil ik wel zijn. Ik hoop dat de kandidatencommissie dit leest.”
Jeroen Ooijevaar niet verkiesbaar in 2018

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws