vrijdag, 20 februari 2015 12:48

Jillis Bruggeman monument en penning in Schiedam

Wereldwijd veroordelen rechtbanken mensen omdat ze lesbisch, homoseksueel, biseksueel of transgender zijn. In Nederland kennen we geen vervolging meer om seksuele geaardheid. Van discriminatie zien we helaas nog wel steeds erg lelijke voorbeelden.
De gemeente Schiedam neemt hiertegen krachtig stelling en wil dit zichtbaar maken in de vorm van een monument en een penning. Beide zijn vernoemd naariillis Bruggeman. Deze Schiedammer is op 9 maart 1803 ter dood veroordeeld vanwege zijn seksuele identiteit. Het was de laatste keer dat
iemand onder Nederlands recht ter dood werd veroordeeld wegens sodomie. Het is het laatste voltrokken doodvonnis in Schiedam.

Op maandag 9 maart 2015 vindt de onthulling van het gedenkteken plaats en wordt de eerste penning uitgereikt aan Amnesty International. De Jillis Bruggeman Penning wordt toegekend aan een Organisatie of persoon die voorop gaat in de strijd tegen discriminatie en vervolging op basis van seksuele identiteit. In Nederland of elders in de wereld.

Sprekers bij de onthulling zijn historicus Han van der Horst, voorzitter COC Nederland Tanja Ineke, directeur Amnesty International Eduard Nazarski,
Tweede Kamerlid voor D'66 Pia Dijkstra, wethouder Mario Stam en de Schiedamse homo-ambassadeur Theo van der Heijden.

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws