zaterdag, 25 maart 2017 11:50

Judith Herzberg met celliste Nina Hitz in 't Huis te Poort

Schiedam - Weer een bijzondere literaire avond in 't Huis te Poort. Dichteres Judith Herzberg treedt op en wordt muzikaal ondersteund door celliste Nina Hitz.

Judith Herzberg publiceerde de afgelopen decennia een indrukwekkend aantal dichtbundels, toneelstukken, televisie- en filmscripts. Onlangs nog zorgde de jonge toneelgroep De Theatertroep met een speciaal door haar geschreven tekst voor uitverkochte zalen in diverse theaters.

Maar ook als prozaschrijver behoort Judith Herzberg tot de groten. In Er was eens en er was eens niet staat geen woord te veel, terwijl er achteloos en schijnbaar moeiteloos een wereld aan emoties wordt opgeroepen.

Herzberg debuteerde in 1961 als dichteres in het weekblad Vrij Nederland. Twee jaar later verscheen haar eerste dichtbundel Zeepost. Later volgden onder meer, Beemdgras, Vliegen, Doen en laten, 111 Hopla's, een ­­selectie ultrakorte gedichten. Daarnaast schreef ze de toneelstukken Leedvermaak en Rijgdraad, die beide verfilmd werden (het laatste onder de titel Qui Vive) door Frans Weisz. Weisz verfilmde eerder, in 1981, haar scenario Charlotte.

De Japans-Britse schrijver Kazuo Ishiguro vertelde in een interview met The Paris Review dat hij de titel van het met de Man Booker Prize bekroonde The remains of the Day te danken had aan Herzberg, die hem de ad-hocvertaling van Freuds Tagesreste cadeau had gedaan. Herzberg had zelf in 1984 een dichtbundel met de titel Dagrest gepubliceerd.

Nina Hitz is in Zwitserland opgegroeid en woont tegenwoordig in Rotterdam. Ze studeerde in 2004 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag af als barokcelliste. Behalve in de barokmuziek is zij actief in de experimentele muziek, de improvisatie en het muziektheater. Ze speelt in Wonderland van Makiko Ito en produceert stukken met dichteres Chantal van Heeswijk. Haar andere activiteiten op muziek/theater/dans gebied omvatten onder meer Wilhelm Tell met het Freies Musiktheater Zürich, de Orkater-producties La Voix Humaine en Hoe Mozart Casanova sloeg en de theaterproductie God's Opinion. Nina heeft daarnaast haar eigen kwintet Sounds, spelend op historische instrumenten.

Vrijdag 7 april 2017, 20.15 uur
't Huis te Poort
Dam 30
3111 BD Schiedam

Kaarten € 12,50 in de voorverkoop en € 15,00 aan de zaal.

Informatie en reserveren: Julia van Weijen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 48832447

Voorverkoopadressen:
Boekhandel Post Scriptum, Hof van spaland 31, 3121 CA Schiedam
I-punt S'DAM, Lange Kerkstraat 39, 3111 NR Schiedam

Foto: Nina Hitz fotograaf: Marcel Speet

Judith Herzberg met celliste Nina Hitz in 't Huis te Poort

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws