maandag, 20 juli 2015 08:44

Kijk uit bij eikenbomen met je hond

De eikenprocessierups is weer gesignaleerd in de regio. En dat is behalve voor mensen, ook gevaarlijk voor honden en andere dieren. De nesten zitten dit jaar lager in de bomen. Na contact met de kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen  klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Als een hond er aan likt dan blijven de brandhaartjes vastzitten in de tong. Bij een viervoeter moest daardoor zelfs een gedeelte van de tong worden geamputeerd.

In Vlaardingen zijn al honderden nesten gevonden. De gemeente heeft een speciaal bedrijf ingeschakeld om ze te bestrijden. De medewerkers van dit bedrijf dragen speciale pakken, zodat ze niet in aanraking komen met de rupsen.

De eikenprocessierups (Thaumethopea processionea) is de rups van een nachtvlinder. Op een groot aantal eikenbomen in vrijwel geheel Nederland kan men in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen. Deze rupsen gaan 's nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. Ziet u de rupsen? Vermijd contact en geef de locatie door aan de gemeente!

Kijk uit bij eikenbomen met je hond

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws