vrijdag, 19 februari 2016 11:29

Koningin Máxima bij uitreiking dertigste Geuzenpenning

Hare Majesteit Koningin Máxima is maandagmiddag 14 maart aanwezig bij de uitreiking van de dertigste Geuzenpenning in de Grote Kerk in Vlaardingen. De onderscheiding gaat dit jaar naar Migrant Offshore Aid Station (MOAS), een particuliere organisatie die in nood verkerende vluchtelingen op zee redt. Directeur van Amnesty International Nederland, Eduard Nazarski, reikt de Geuzenpenning uit.

MOAS is in 2013 opgericht door Christopher en Regina Catrambone. Vanuit thuisbasis Malta heeft de organisatie sinds 2013 ongeveer twaalfduizend vluchtelingen van de verdrinkingsdood gered. MOAS is actief op de Middellandse Zee en de Egeïsche Zee, tussen Turkije en Griekenland. Daarnaast vaart de organisatie op de Andamanse Zee en de Golf van Bengalen, waar vluchtelingen en migranten onder gevaarlijke omstandigheden Maleisië proberen te bereiken.

De Geuzenpenning is een initiatief van de stichting Geuzenpenning, opgericht door voormalig Nederlandse verzetsstrijders die actief waren tijdens de Tweede Wereldoorlog om de idealen van en de nagedachtenis aan de verzetsgroep 'De Geuzen' levend te houden.

De stichting reikt sinds 1987 jaarlijks een Geuzenpenning uit om mensen en organisaties te eren en te steunen, die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor democratie of tegen dictatuur, discriminatie en racisme. Vorig jaar ging de onderscheiding naar Free Press Unlimited, eerder ontvingen onder andere Human Rights Watch, oud-president van Tsjechië Václav Havel en de Colombiaanse politica Ingrid Betancourt de penning.

Koningin Máxima bij uitreiking dertigste Geuzenpenning

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws