zondag, 10 april 2016 11:23

Kwartet Gut Feelings in 't Huis te Poort

Schiedam- Vrijdag 22 april in 't Huis te Poort in Schiedam: Muziek van Byrd, Vivaldi, Schubert en anderen door het kwartet Gut Feelings.

De klank van cello’s en gamba’s, bespannen met darmsnaren, en dat maal vier! Heel veel warmer kan muziek niet worden. Prachtige muziek uitgevoerd door zeer ervaren en gelauwerde musici. Een mooier recept voor een lenteavond is nauwelijks denkbaar.

Het unieke kwartet Gut Feelings concentreert zich op de oude muziek en op een historisch verantwoorde interpretatie daarvan, maar neemt regelmatig de vrijheid om de geschiedenis naar eigen hand te zetten. De consortwerken van Byrd zijn bijvoorbeeld eigenlijk voor gamba’s maar klinken misschien nog wel warmer op twee cello’s en twee cello piccolo’s. De spetterende Follia van Vivaldi is eigenlijk voor twee violen en basso continuo maar kan zonder enig probleem een octaaf lager gespeeld worden op cello piccolo’s, met een extra e-snaar. Ook andere werken lenen zich uitstekend voor deze bijzondere bezetting.

Gut Feelings: ‘Om het maar eerlijk op te biechten: er zijn eigenlijk geen oorspronkelijke werken voor cellokwartet uit de barokperiode. In ons programma is het oudste ‘officiële’ cellokwartet het supervirtuoze kwartet van Lachner, enigszins in de stijl van Mendelssohn. Heel bijzonder zijn de kwartetten die componist Stephen Westra speciaal voor ons componeerde, over honderd jaar is dit ook oude muziek! Het duo voor twee gamba’s van Schaffrath is ook heel speciaal, juist omdat het heel late gambamuziek is, toen het instrument al bijna was uitgestorven... Sturm und Drang ten top!

Jan Insinger, cello en cello piccolo
Frank Wakelkamp, cello (piccolo) en viola da gamba
René Berman, cello
Marike Tuin, cello en viola da gamba

Vrijdag 22 april 2016, 20.15 uur
Voorverkoop: 17,50 Euro, Zaalverkoop: 20,00 Euro, CJP 2,50 Euro korting

’t Huis te Poort

Dam 28-30
Schiedam

www.thuistepoort.nl

Kwartet Gut Feelings in 't Huis te Poort

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws