zondag, 18 september 2016 12:14

Laatste maand tentoonstelling Ik hou van Holland

Schiedam - Aan alles komt eens een eind... De tentoonstelling Ik hou van Holland, kunst na 1945 in het Stedelijk Museum Schiedam gaat zijn laatste maand in.

De tentoonstelling koppelt de iconen van de Nederlandse kunst aan de recente geschiedenis en bevat zo’n honderd kunstwerken van grote namen als Karel Appel, Jan Schoonhoven en Marlene Dumas. Er kwamen circa 100.000 bezoekers op af. Zondag 16 oktober 2016 is de laatste dag.

Naakte lichamen

Een van de hoogtepunten is de videoregistratie van de performance van Marina Abramović en Ulay: Imponderabilia (1977), waarop we bezoekers een museum zien binnenkomen. Dat lukt alleen als ze zich langs de naakte lichamen van de kunstenaars weten te manoeuvreren. Naar wie kijken ze? Als koningin van de performance en body art heeft Abramović lang in Amsterdam gewerkt en veel voor de Nederlandse kunst betekend.

herman de vries

Uit de eigen collectie komt de installatie Ruimtelijke toevalstructuur uit 1966 van herman de vries. Het bestaat uit grote witte platen aan het plafond. De montage gaat volgens het toevalsprincipe. De vries heeft alleen een geschreven instructie, waardoor het kunstwerk er elke keer anders uitziet.

Ik hou van Holland. Kunst na 1945, t/m 16 oktober 2016, Stedelijk Museum Schiedam.

Foto: Jan Schoonhoven, R 71 - 20, 1971, muurverf, papier en karton op paneel, 106 x 106 cm, Stedelijk Museum Schiedam. Fotografie: Tom Haartsen

Laatste maand tentoonstelling Ik hou van Holland

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws