vrijdag, 31 oktober 2014 23:17

Langste stoepkrijttekening aller tijden in Schiedam

Op zondag 2 november 2014 vindt de eerste editie plaats van een zogenaamd krijtfestijn. Dit creatieve evenement fungeert als platform waar Schiedammers met én voor elkaar verbinding maken. De bewoners van de wijken Schiedam Nieuwland, Troelstralaan, Parkweg en Centrum zullen met elkaar een route vastleggen. De route wordt volledig uitgetekend in krijt, waardoor een doorgetrokken lijn ontstaat die een zichtbare beeldende verbinding legt tussen Schiedam Noord en het centrum.

Waarom Schiedam Noord verbinden met de rest van Schiedam? In Schiedam heerst volgens vele bewoners al jaren geen eenheid en er is sprake van leegstand en een grote toename aan vergrijzing. Om hierop in te spelen heeft de gemeente Schiedam studenten van de Willem de Kooning Academie gevraagd om hier creatieve oplossingen voor te bedenken. Met deze keuze vraagt Schiedam de naburige Rotterdammers om hulp om de eerste stap tot actie te zetten en samen de handen uit de mouwen te steken, iets wat de Schiedamse bewoners volgens de gemeente zelf niet snel doen.

Het krijtfestijn is bedoeld om nieuwe contacten tussen Schiedammers in verschillende wijken te leggen, behouden en versterken. Het doel is dat zij na deze activiteit zelf makkelijker de eerste stap zullen nemen, tot actie komen en zelf oplossingen bedenken om Schiedam levendig te houden voor jong en oud. De interactie met het publiek is tijdens deze performatieve krijtactie heel belangrijk. Nadat de route volledig op de kaart is gezet met stoepkrijt, is er gelegenheid om te kunnen reflecteren hoe de bewoners de route hebben ervaren onder genot van een hapje en een drankje.

De organisatie van dit krijtfestijn is in handen van Kimberly Dias Vicente, studente aan de kunstacademie Willem de Kooning en woonachtig in Schiedam. Samen met tweehonderd medestudenten bedenkt zij creatieve oplossingen om Schiedam opnieuw op de kaart te zetten.

Om het tegendeel te bewijzen dat er in Schiedam geen eenheid heerst is dit voor de omwonenden dé gelegenheid om via deze route weer meer in contact met elkaar te komen. Door deze unieke samenwerking komen cultuur en maatschappij op bijzondere wijze samen.

De kick-off vindt op Station Schiedam Nieuwland plaats om 12.00 uur. De route gaat verder door naar Troelstralaan, Parkweg en eindigt in Schiedam Centrum.

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws