vrijdag, 23 januari 2015 10:15

Leerlingen ervaren Brandersverleden

Op vrijdag 30 januari 2015 gaan alle leerlingen uit de tweede klassen van Lyceum Schravenlant in het kader van het project "Erfgoedspoor" weer op ontdekkingstocht naar het Schiedam van 250 jaar geleden. PopUpTv heeft al twee keer eerder een reportage gemaakt van de leuke en leerzame erfgoedsporen: 27 januari 2014: http://www.popuptv.nl/pop-up-tube/miimoegarto en op 17 april 2014: http://www.popuptv.nl/pop-up-tube/raawc3qxnd0

De havo en vwo-leerlingen bezoeken dit jaar onder meer het Zakkendragershuisje, molen De Drie Koornbloemen, Borrelmuseum / Jeneverie 't Spul en het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. Zij gaan de geschiedenis zelf beleven.
Alle plekken die door de dertien- en veertienjarige leerlingen worden bezocht vertellen samen over de rijke historie van de Schiedamse jenever.
In 't Spul nemen zij de oude gereedschappen ter hand. Oude filmbeelden tonen het werk in de mouterij. Het hele proces van korrel tot borrel wordt er uiteengezet. Bij het zakkendragershuisje branden op straat houtvuurtjes en worden de leerlingen opgewacht door de deken en enkele kloeke leden van het zakkendragersgilde anno 1465. Die laten hen ervaren hoe het was in vroeger tijden, met kapzak maar zonder mobieltjes. In de winterkou gaan zij zelf het graan in balen scheppen, opzetten, van boord sjouwen en over de dam slepen. Maar eerst verzamelen zij zich onder klokgelui bij de smakbak om het werk door dobbelen te verdelen. Ook de molenaar van De Drie Koornbloemen, één van de hoogste historische molens ter wereld, heeft genoeg te doen voor zijn nieuwe "lui-jongens". In het Jenevermuseum moeten de handen uit de mouwen gestoken worden in de branderij. Er wordt beslag gemaakt en gestookt. Een smaakpapillenworkshop en 'Sterke Verhalen' bij jeneverhuisjes zorgen voor een gevarieerd programma.
Ook dit jaar wordt weer gestreden om 'De Grote Brandersbeker'. Welke groep slaagt er bijvoorbeeld het beste in een molen te kruien of jeneverkruiden te herkennen? En wie weet het meeste over de monumenten in Schiedam?
Erfgoedspoor: Boek dicht en klas uit!
Het erfgoedspoor "de branders van Schiedam", dat dit jaar voor de achtste keer wordt uitgevoerd, is ontwikkeld in samenwerking met het Erfgoedhuis Zuid-Holland. Leerlingen ervaren het verleden en ontdekken welke samenhang er bestaat tussen de oude gebouwen in hun woonplaats.

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws