Let op uw auto, geef dieven geen kans
zaterdag, 21 maart 2015 08:51

Let op uw auto, geef dieven geen kans

Elke twee minuten breekt een dief in Nederland een auto open, ook in Maassluis komt dit helaas voor. Het is vervelend als u het meemaakt. U moet zaken regelen met de politie, uw verzekering en eventueel uw bank. Wat moet u doen als uw auto wordt gestolen?

Hoe te handelen na diefstal voertuig

Met ingang van 1 december 2014 heeft de Nederlandse politie het proces van aangifte en (inter)nationale signalering na diefstal of verduistering van uw gekentekende voertuig vereenvoudigd en versneld.

Wat is een gekentekend voertuig?

Alle voertuigen waarvoor een kenteken is afgegeven. Voorbeelden zijn: personenauto's, motoren, bedrijfswagens, campers, opleggers, aanhangwagens en vrachtwagens. Ook voor bromfietsen en (snor)scooters is een kenteken afgegeven maar daarvoor dient u aangifte te doen via internet.

Wat moet u doen bij diefstal?

Voor aangifte van de diefstal van een auto, motor of ander voertuig voorzien van een kenteken kunt u op internet helaas geen aangifte doen. De diefstal van van uw auto of motor moet u melden bij het Aangifteloket Gestolen Voertuigen. Met één telefoontje zorgen zij ervoor dat politie en verzekeraars op de hoogte zijn. Houd (zo mogelijk) uw kentekenbewijs en verzekeringspapieren bij de hand. Het Aangifteloket Gestolen Voertuigen is (24 uur per dag) bereikbaar op 088-0087444. Bel zo snel mogelijk. De melding vergroot namelijk de kans op terugvinden. Aangifte van de diefstal van uw brom- of snorfiets moet u wèl via de internetaangifte regelen.

Als uw voertuig elders in Europa gestolen wordt?

U doet direct na constatering aangifte bij de politie ter plaatse. Die zorgt ervoor dat uw voertuig in het Europese systeem (Schengen) wordt gesignaleerd. Direct na thuiskomst neemt u contact op met het Aangifteloket Gestolen Voertuigen. Zij zorgen dat de Nederlandse politie en de verzekeraars op de hoogte zijn en dat uw voertuig binnen twee uur overal in Nederland als gestolen te boek staat.

Als uw voertuig buiten Europa gestolen wordt?

U doet direct na constatering aangifte bij de lokale politie. Zij kunnen uw voertuig echter niet signaleren in het Europese of Nederlandse systeem. Direct na thuiskomst neemt u daarom contact op met het Aangifteloket Gestolen Voertuigen. Zij zorgen dat de Nederlandse politie en de verzekeraars op de hoogte zijn en dat uw voertuig binnen twee uur in Nederland en Europa als gestolen te boek staat.

Welke uitzonderingen zijn er?

U regelt de aangifte van diefstal of verduistering van uw bromfiets of (snor)scooter op www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/aangifte-doen. Als u het slachtoffer bent van een zogeheten High Impact Crime (uw auto is bijvoorbeeld ontvreemd na een inbraak in uw woning) handelt de politie de volledige zaak direct zelf af. Als u zich aan de balie van een politiebureau meldt en de dienstdoende agenten zijn in de gelegenheid u direct te helpen dan zullen zij dat ook doen. U hoeft dan géén contact op te nemen met het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (www.liv.nl).

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws