maandag, 02 maart 2015 10:19

Lezing van Joods-Duitse oorlog overlevende Wolfgang Kotek

Op zondag 8 maart 2015 zal oorlog overlevende Wolfgang Kotek (85 jaar) om 14:00 uur een lezing geven over zijn oorlogsperiode als Joodse jongen in Duitsland.
Locatie: Ruimte in Beweging Boterstraat 81, 3111 NB Schiedam
Organisator: Stichting Stolpersteine Schiedam
De tentoonstelling "Geen kinderspel" is ook te bezoeken in Ruimte in beweging.

WOLFGANG KOTEK
Wolfgang Kotek (11 november 1930) maakte als Duitse jongen de opkomst en uitwerking van het nazi-regime mee en kan zich nog haarscherp voor de geest halen hoe verbijsterd hij met zijn moeder op 10 november 1938 bij de afgebrande synagoge in zijn geboorteplaats Wuppertal stond. Hij was als Joodse jongen mishandeld door de Hitlerjugend, maar ook volwassen nazi-aanhangers hadden zich niet onbetuigd gelaten.
Zonder zijn ouders vluchtte hij een week na de Kristallnacht naar Nederland en kwam in veertien pleeggezinnen terecht. De ouders van Wolfgang moesten hun eigen lot ondergaan; vader was al twee weken vóór de Reichskristallnacht opgepakt en op transport naar zijn geboorteland Polen gezet, moeder bleef uiteindelijk berooid en gebroken achter.
Via bijzondere omzwervingen en identiteitswisselingen wordt het complete gezin Kotek na de bevrijding herenigd en blijft in Nederland. De gebeurtenissen in de oorlog hebben Wolfgang dusdanig getraumatiseerd dat hij jarenlang ernstig depressief is geweest. Toch heeft Wolfgang Kotek, die inmiddels 84 jaar is, zijn artsenstudie voltooid en is jarenlang huisarts geweest. Later is hij ARBO-arts geworden. Ook nu doet hij nog keuringen. Terugkijkend op zijn oorlogservaringen wil hij benadrukken dat niet alle Duitsers fout waren. Wolfgang is een man die blijft geloven in verbinding tussen volkeren, rassen en religies.

Wolfgang Kotek is een gedreven verteller, die zich ondanks zijn leeftijd, nog altijd wil inzetten om de herinnering aan de oorlog en de Jodenvervolging levend te houden. Zo maakt hij deel uit van het Jom haSjoa Beraad in Rotterdam en voelt zich zeer betrokken bij de oprichting van het kindermonument bij de voormalige verzamelplaats voor deportatie van de Joden bij Loods 24 in Rotterdam-Zuid. Dit monument is ter herinnering aan alle Joodse kinderen uit Rotterdam en omgeving die van daar zijn weggevoerd. Daarnaast is hij een gewaardeerd gastspreker voor het Steunpunt Kamp Westerbork. Nog steeds geeft hij gastlessen op de scholen.
Belangstellenden en donateurs kunnen ons volgen op onze Facebookpagina www.facebook.com/StolpersteineSchiedam, op Twitter @StStolpersteine of een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws