woensdag, 02 maart 2016 23:10

Lezingen van Han van der Horst: Is het referendum echt of nepo?

Krijgen de burgers kans om zich uit te spreken over het associatieverdrag met de Oekraïne of worden ze juist gemanipuleerd en bij de neus genomen?

Is dat referendum echt of nep? Dat is de vraag op de achtergrond van de twee lezingen die de Schiedamse historicus Han van der Horst verzorgt voor de Illustere School. De bijeenkomsten vinden plaats in het aangename café, ’t Spul, Hoogstraat 92 Schiedam. Data: donderdag 9 en 16 maart, aanvang 20.30.

Op zijn onnavolgbare wijze vertelt Han van der Horst hoe het referendum zijn plaats heeft gevonden in heel wat landen. Hij laat zien hoe je er de democratie mee kunt vervolmaken maar ook op welke manieren je er de vrijheid en de democratie mee kunt afschaffen, hoe je kiezers kunt chanteren en op welke manieren het mogelijk is de uitslag te vervalsen. Ook is het in het verleden meer dan eens voorgekomen dat de kiezers expres voor een onmogelijk dilemma werden geplaatst.

Het idee van het referendum is geïnspireerd door de democratie van het klassieke Athene, zo’n 2500 jaar geleden. Daar was het hoogste orgaan een volksvergadering van alle vrije volwassen mannen. Het referendum is daar een moderne versie van.

Han van der Horst zal het ook over de toekomst hebben: is het referendum misschien ouderwets geworden. Kunnen we niet via het internet die oude Atheense volksvergadering terugbrengen, maar dan voor vrouwen en mannen? Of is het beter de macht uit te blijven besteden aan gekozen 8

Han van der Horst hoopt op stevig debat tussen de toehoorders van zijn lezingen. Hij hoopt ook dat de deelnemers na afloop beter in staat zijn om op een onderbouwde manier hun stem te bepalen voor het referendum over de Oekraïne. Ja of nee? Dat kan Van der Horst niet schelen. Als de keuze maar goed onderbouwd is je niet door een of andere volksmenner aangepraat.

Lezingen van Han van der Horst: Is het referendum echt of nepo?

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws