zondag, 07 juni 2015 08:01

Lidewij van der Voort en Fred Jacobs vieren Liduina’s naamdag

2015 staat in Schiedam in het teken van de stadsheilige Liduina. Het hele jaar door worden activiteiten georganiseerd die op de een of andere manier aan haar en haar leven gerelateerd zijn. Op 14 juni, de naamdag van Liduina, worden Liduina's (of vrouwen met namen die daaraan verwant zijn, zoals Lidewij, Lidwien, Lydie etc.) door de gemeente Schiedam welkom geheten bij diverse recreatieve en culturele activiteiten.

Ook 't Huis te Poort doet mee, en heeft voor deze gelegenheid aan de vooraanstaande barokvioliste Lidewij (!) van der Voort gevraagd een aantrekkelijk programma samen te stellen. Samen met Nederlands beste luitist Fred Jacobs – heeft zij daartoe een prachtig voorstel gedaan: het duo zal zich laten horen met muziek van onder anderen Locke, Gow en Matteis. Iedereen die kan aantonen dat haar naam Liduina of Lidewij is, of een daaraan verwante naam, heeft vrije toegang, uiteraard voor zover de ruimte dat toelaat: vol is vol.

Barokmuziek draait voor Lidewij van der Voort om eerlijk affect, nooit om goedkoop effect. Gloedvolle declamatie, natuurlijke frasering en kleur zijn voor haar de basisingrediënten van eerlijk en compromisloos musiceren op het hoogste niveau.
Lidewij groeide op met barokmuziek. Tijdens haar studie moderne viool in Amsterdam werd het haar duidelijk dat de oude muziek ook haar artistieke toekomst zou worden. Ze ging zich specialiseren bij Sigiswald Kuijken in Brussel en bij violisten als John Holloway, Enrico Gatti en Roy Goodman. Ze was jarenlang eerste violiste van het European Union Baroque Orchestra en speelde al snel, vaak als concertmeester, bij grote Europese barokorkesten waaronder Academy of Ancient Music, Les Musiciens du Louvre, Musica Antiqua Köln, Anima Eterna en De Nederlandse Bachvereniging. Onder haar muzikale partners vinden we Rachel Podger, Lars Ulrik Mortensen, Jos van Immerseel en Richard Egarr. Skip Sempé noemde haar 'de meest expressieve en veelzijdige barokvioliste sinds Reinhardt Goebel, maar dan expressiever en veelzijdiger'.

Lidewij van der Voort was medeoprichter van Nederlands bekendste barokensemble Holland Baroque Society, waar ze jarenlang concertmeester was en verschillende prijzen won. Op dit moment richt ze zich vooral op de 17de eeuw, de gouden eeuw van de viool. Dit doet ze met haar net opgerichte ensemble FLUX, met haar duo met de luitist Fred Jacobs en met ensembles als Vox Luminis.
Lidewij speelt op een Amsterdamse viool van Hendrik Jacobs uit het eind van de 17de eeuw.

zondag 14 juni 2015, 16.00 uur
Kaarten € 17,50 in de voorverkoop, € 20,00 aan de zaal (CJP € 2,50 korting)

Gratis toegang voor mensen met de naam Liduina, Lidewij, of een daarvan afgeleide naam.

Voorverkoopadressen:
Boekhandel Postscriptum, Hof van Spaland 31
VVV Schiedam, Buitenhavenweg 9.
Reserveren kan ook via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per telefoon 06 511 721 00

't Huis te Poort / Dam 28-30 / Schiedam / Informatie Ad van der Kouwe (06 511 721 00)

www.thuistepoort.nl

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws