dinsdag, 31 maart 2015 08:03

Liduina Basiliek Schiedam in de spotlights gezet tijdens opening themajaar

Het themajaar Liduina is op donderdag 26 maart onder grote belangstelling officieel geopend. Met als klap op de vuurpijl het permanent uitlichten van de Liduina Basiliek en een mooie vuurwerkshow.
Zie voor een korte impressie van de avond: http://www.popuptv.nl/pop-up-tube/de-opening-van-het-liduinajaar-in-schiedam

Het werd een energieke avond vol muziek, boeiende gasten en bevlogen gesprekken, onder leiding van talkshow-host Suzanne Mulder en haar tafelheer burgemeester Cor Lamers.Het jaar 2015 is in Schiedam uitgeroepen tot Liduinajaar. Precies 125 jaar geleden nadat de heiligverering van Nederlands bekendste stadsheilige is bevestigd. Gedurende het Liduinajaar vinden tal van activiteiten en evenementen plaats rondom deze bijzondere vrouw. Met in april en mei onder andere de Liduinaweek, De Rozentocht – een muzikale ode aan de stadsheilige, gratis themawandelingen, verschillende lezingen en Liduina de musical. Het programma sluit aan bij het gedachtegoed van Liduina, soms met een knipoog. Het complete programma is te vinden op www.Ontdekschiedam.nu/liduina.
Zie ook: http://www.popuptv.nl/pop-up-tube/het-liduinajaar-op-een-rijtje

De opening gaf een voorproefje van het themajaar. De aftrap was voor de kinderredactie van SchavUIT, Ruud Poels nam het publiek terug in de tijd en er was een live performance van het door Henry de Wolf geschreven Liduinalied. Sjef Henderickx schoof aan om te vertellen over de kunstwandeling van het CBK Schiedam 'Het pad van Liduina' en had een primeur met een tableau van Liduina-tegels gemaakt door zijn vader.

Aanlichting Basiliek
Voor emeritus-pastoor Mgr. Vismans was het wel een heel bijzondere avond. Met het uitlichten van de Basiliek ging zijn langgekoesterde wens in vervulling. Hij vertelde hoe hij ooit in Frankrijk aan bisschop Bär het plan opvatte om de Liduinakerk tot basiliek te verheffen. Dit gebeurde uiteindelijk in 1990. Burgemeester Cor Lamers prees Vismans hoe hij ervoor heeft gezorgd dat de Basiliek zo mooi opgeknapt is. Samen drukten zij vervolgens op de knop waardoor de Liduina Basiliek permanent uitgelicht werd. Het publiek genoot van het prachtige lichtplan van de Schiedammer Pieter van der Most, die een vergelijkbare aanlichting realiseerde in de Friezenkerk in het Roomse Vaticaan en tevens als buurman een speciale relatie heeft met de Liduina Basiliek.
Zie: http://www.popuptv.nl/pop-up-tube/het-uitlichten-van-de-liduina-basiliek 

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws